Нинова: БСП гласува "за" законопроектите за контрол върху главния прокурор

Тя се обърна към депутатите от "Продължаваме промяната"

26.01.2023 | 15:23 Редактор: Искра Ангелова
Нинова: БСП гласува

Ние ще подкрепим Закона за съдебната власт, но трябва да го разглеждаме в общия контекст на следващите четири законопроекта по Наказателно процесуалния кодекс. Защото петте закона имат една обща цел - промени в съдебната система, които да доведат до бърз и справедлив процес. Различни са обаче пътищата, по които това да стане. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за изменения в Закона за съдебната власт.

От парламентарната трибуна Нинова коментира, че най-обсъжданата и важна тема е контролът върху главния прокурор.

"Този въпрос в крайна сметка трябва да бъде решен. Толкова години са водени политически спорове, но трябва да има контрол върху неговите актове, който и да е той", категоричен е лидерът на левицата.

Нинова се обърна към депутатите от "Продължаваме промяната", за които практиките от историята не били важни: "Уважаеми колеги, историята трябва да ни учи - кога е било грешно, за да не го повтаряме, и кога е било добро, за да го доразвиваме", заяви тя.

По отношение на мястото и ролята на Национална следствена служба в годините председателят на БСП обясни, че са взимани различни решения и тя е местена ту в изпълнителната, ту в съдебната власт.

"Предложението на колегите от "Възраждане" в този закон е добро. Това ви го казвам не като депутат в момента, а като бивш следовател, който е водил реални разследвания", уточни Нинова и продължи: "Отделянето на Следствената служба като независим орган ще гарантира по-добрата и по-обективната работа, без зависимости и с реален резултат. Затова ще подкрепим този законопроект, но и в законопроектите на "Демократична България", и на Министерски съвет има рационални текстове, които трябва да обсъдим", заяви тя и допълни, че на първо четене левицата ще подкрепи и тези текстове.

На финала лидерът на БСП призова между първо и второ четене за разумен и експертен разговор, а не толкова политически разговор.

"От всичките предложения да намерим онова най-добро и най-работещо, което да доведе до справедливост за хората, до взаимен контрол, рационална работа на съдебната система и реални резултати от тази работа", заключи Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

1
0 rate up comment rate down comment 0
Atanas Atanasov
преди 4 месеца
Ако действително се приеме закона за контрол на главния прокурор, това народно събрание ще бъде запомнено, с едно добро свършено нещо. Сигнализирай за неуместен коментар