Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ: Щом всеки прокурор може да разследва главния, защо няма сигнали срещу Гешев?

"Съдиите извършват правораздаване, а не разследване", заяви Рая Назарян

12.01.2023 | 20:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

Трети опит за кабинет. При какви условия ГЕРБ ще го подкрепи?

"Тепърва предстои да видим кога ще бъде връчен третият мандат, след това да започнат преговорите и при третия мандат те вече трябва да се водят на ниво лидери, които да се обединят около идеи и да има обща разписана програма за изпълнение с ясно носене на отговорност", заяви Рая Назарян от ГЕРБ в студиото на "Денят ON AIR".

От ГЕРБ биха подкрепили кабинет с мандат на ДБ, защото имат общи идеи, около които да се обединят - да съставят редовно правителство и да изведат държавата от дълбоката политическа криза. Рая Назарян изтъкна, че връчването на третия мандат на БСП са само слухове и Радев все още не е изразил ясна позиция, след което потвърди, че ГЕРБ не би правила коалиция с БСП.

Тя коментира и исканията за промяна на съдебната реформа: "Законопроектът, който е внесен от г-н Крум Зарков от името на МС, беше внесен на 30 декември 2022 г. Правната комисия го включва в дневния си ред на 11 януари, заедно с още 5 законопроекта, които също касаят изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Правната комисия този път единодушно реши да подходи сериозно и експертно към темата за разследването на главния прокурор".

"Решихме да подходим по друг начин, да проведем широко обсъждане като поканим да присъстват представители на професионалната общност. Дебатът тепърва започна вчера. Следващата седмица той ще продължи. Г-н Гешев пожела лично също да вземе отношение по темата. Но заседанието не беше отложено, за да изслушаме г-н Гешев", отбеляза Назарян пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че отлагането на дебата е било по желание и на част от народните представители, които са заявили, че искат да се запознаят всестранно с всички становища на институциите, за да могат да си изградят вътрешно убеждение по темата и в следващото заседание да вземат отношение.

"Главният прокурор следи за законност по дейността на всички прокурори в случаите. Когато се касае за сигнали, подадени срещу главния прокурор, тази разпоредба не важи. Защо след като КС твърди, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, няма подадени сигнали срещу главния прокурор – или той не е извършил нищо, или няма подадени сигнали?", настоя Рая Назарян.

Тя подчерта, че съдиите извършват правораздаване, а не разследване и не извършват надзор за законност, каквато е функцията на прокурорите. Гостът добави, че съдиите във ВКС безспорно са най-опитните, с които разполагаме, но механизмът, по който се избират, трябва да бъде по-прецизно разгледан.

"Време е вече да се действа и да се вземе решение, но да бъде законосъобразно и да действа дълги години", заключи Рая Назарян.

Гледайте целия разговор във видеото.