Обсъждат промени в НПК в ущърб на главния прокурор, Сарафов видя репресии

"Ако тези текстове бъдат приети, ще сезираме Конституционния съд", заяви заместникът на Иван Гешев

11.01.2023 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Пет проектозакона за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс обсъждат на първо четене депутатите от правната парламентарна комисия. Сред предложенията е и това на Министерския съвет, с което се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. 

Част от депутатите предлагат обвинител номер 1 да се избира и освобождава с 13, а не със 17 гласа от пленума на ВСС. Както и да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор. 

Според заместника на Иван Гешев - Борислав Сарафов, това е пряк път към политически репресии. 

"Намирам основната част от предложените текстове за крайно противоконституционни. Ако тези текстове бъдат приети, Конституционният съд ще бъде сезиран", подчерта той.

До голяма степен предложенията на партиите си приличат. Министърът на правосъдието защити законопроекта, предложен от Министерския съвет.

"Не цели нищо да овладява, а напротив - да даде отговори на въпроси, които ги няма, защото не сме се заели сериозно с тях", заяви Крум Зарков.

От ДБ допълват предложението. "Намаляването на фактическото влияние на главния прокурор върху съдебната власт. Да е ясно на всеки български гражданин, че няма нито един от нас, който да стои над закона", посочи Надежда Йорданова.

От "Продължаваме промяната" предлагат да се разчупи строгата форма на досъдебното производство, за да има по-голяма ефективност. Според тях намесата на МВР в разследването на главния прокурор не накърнявало правата му.

"Разследващите полицаите не са част от съдебната власт и биха били по-независими", каза Рена Стефанова. 

От "Възраждане" искат да се разшири правото да се обжалват прокурорските актове в досъдебното производство. "Факт е, че органите по сегашната уредба са изцяло зависими от прокуратурата", смята Златан Златанов. 

Още в началото, заради важността на обсъжданите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, комисията откри лично председателят на Народното събрание Вежди Рашидов: Трябва такива нови закони да се направят - бавно и мъдро, за да върнем доверието в българското правосъдие на българските граждани.

След решението на комисията, предстои текстовете да бъдат гласувани от всички депутати в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.