Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Милен Матеев: Няма да участваме в кабинет заедно с ГЕРБ, нужен им е катарзис

Политическите партии гледат към нови избори, смята депутатът от "Продължаваме промяната"

12.01.2023 | 21:07 Редактор: Вяра Димова

Има ли решение на "уравнението" изпълнен трети мандат? 

"Теоретично е възможно да имаме редовен кабинет в рамките на това Народно събрание, но на практика това няма как да се случи", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че "Продължаваме промяната" не е поставяла условия, че няма да подкрепи мандат, връчен на БСП.

"Не говорим на кого да бъде даден мандатът. Със сигурност бихме разговаряли по приоритетни цели, такива, каквито бяхме поставили с нашия втори мандат. Едва тогава бихме взели решение дали да подкрепим някого", коментира Матеев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът коментира и днешните решения в енергийна комисия и в пленарната зала относно обединяването на партиите около решението да подкрепят запазването на ТЕЦ-овете и да се предоговорят условията, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние ги заложихме, но много ясно обяснихме, че заложените от нас 40% намаляване са доста по-малко от това, което получихме като проект, където бяха заложени 55%. Към онзи момент изглеждаше напълно постижимо. Оттогава се случи войната в Украйна, ситуацията в енергийния сектор се промени. На база на всичко това смятаме, че може да бъде постигнато предоговаряне", поясни депутатът.

Безпринципни коалиции не биха били по-полезни за България, отколкото да се отиде на избори, убеден е Матеев.

"Ако трябва да има обединение, то трябва да бъде върху национални цели и с ясен времеви хоризонт. Моето усещане е, че всички политически партии гледат към новите избори. Сигурно е, че ние в кабинет с ГЕРБ няма да участваме. Това би обезсмислило нашето участие в парламента", категоричен е той.

Гостът поясни каква промяна биха искали да видят в ГЕРБ.

"ГЕРБ да стане съвсем нормална партия, да не бъде командвана от центрове извън парламента и да си направи равносметка на управлението за последните 12 години. Да отчете грешките си. След този катарзис можем да разговаряме със съвсем нова политическа дясна партия", допълни депутатът от "Продължаваме промяната".

Според Матеев Народното събрание е имало шанс за много неща и не приема аргументите, че няма достатъчно време да бъдат приети законите в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Такова време имаше, но беше пропиляно по лицемерен начин. Всички законопроекти, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, и които предвиждаха реформи срещу получаване на средствата, бяха саботирани от ГЕРБ", обяви той.

Антикорупционният закон няма да мине в това Народно събрание, смята Матеев.