Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Правителство на малцинството е самоубийство за "Продължаваме промяната"

Партиите имитират усилия за съставяне на правителство, то е невъзможно, заявиха доц. Любенов и доц. Пампоров

03.01.2023 | 20:45 Редактор: Вяра Димова

Политическо разединение - идва ли време за разум и отговорност?

"Ясно беше, че се върви към нови избори, защото разделителните линии, които стоят през последната година, остават. Тук за мен е неразбираемо защо политическите партии имитират усилия за съставяне на правителство при положение, че математически е ясно, че е невъзможно. Честният подход е да се поставят на масата целите, стратегиите, програмите и да се върви към избори - там избирателите ще решат", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

Социологът доц. Алексей Пампоров подкрепи мнението на своя колега и подчерта, че е било полезно неизбързването с раздаването на мандатите.

"Има компромиси, които не могат да бъдат направени, те граничат с политическо самоубийство. Поведението на партиите не е напразно. Това е едно много добре премислено начало на предизборната кампания, преди да я има. ГЕРБ извади тежка артилерия с добър експертен кабинет. Днес виждаме програма, която е набавена в добрите политически традиции", каза доц. Пампоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според доц. Любенов програмите на партиите си приличат, а в Декларацията са изложени приоритети, които са част и от предизборната програма на партията, включително и с ДБ.

"Ако погледнем програмите на основните политически партии, ще видим много прилики. Проблемът е в посоката на развитие на страната. Новите партии се създадоха, за да се противопоставят на стария модел на управление. Не е възможна коалиция между стари и нови", посочи политологът.

Доц. Пампоров е на мнение, че би било самоубийство за "Продължаваме промяната" да направи правителство на малцинството. Доц. Любенов изтъкна, че партиите се страхуват да не загубят гласове.

"С всички действия се опитват да покажат, че не те са виновни за това, че се отива към предсрочни парламентарни избори. Видяхме какво се случи с "Има такъв народ", допълни социологът.

Според политолозите има значение на кого ще бъде връчен третия мандат. 

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.