"Продължаваме промяната" получи втория мандат, акад. Денков каза как ще го реализират

Радев: Потърсете необходимата подкрепа от останалите политически сили

03.01.2023 | 11:11 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на номинирания за премиер от "Продължаваме промяната" - акад. Николай Денков. Заедно с него при президента бяха Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров.

"Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките на 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерски съвет. Желая ви успех", заяви президентът Радев.

"Приемам този мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора казват, че е невъзможна. Ние сме убедени, че трябва да направим всичко необходимо да съставим правителство. Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което обединява хората и решава техните проблеми", бяха първите думи на акад. Денков.

"Затова променихме подхода за подготовка на реализация на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме 4 национални цели, които обединяват хората и политическите формации, и да направим списък от дейности, за да се приближим до тези национални цели. В обсъждане на тези цели се включиха "Демократична България", "БСП за България" и "Български възход". Надявам се и другите политически сили да се включат в този процес", изтъкна още той.

Народното събрание трябва да подкрепи националните приоритети и изготвената преди това декларация. Ако това проекторешение получи подкрепа от мнозинството, "Продължаваме промяната" ще върне мандата със списък за министри. В противен случай ще върне мандата неизпълнен, стана ясно от думите на акад. Денков.

Номинираният за премие от "Продължаваме промяната" предостави на президента Радев копие от подготвената декларация.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа