България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Витанов: "Катаргейт" е голям шамар за ЕС, местните избори у нас са ключови

"Няма как БСП да продължава със същото лидерство", заяви евродепутатът

03.01.2023 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Нови твърдения се появиха относно разследването за корупция в Европейския парламент. Най-вероятно мароканското външно министерство ще се окаже част от корупционния скандал.

Според евродепутата от БСП Петър Витанов тази информация и цялостно "Катаргейт" оставят голямо петно върху Eвропарламента.

"Има представители на моята институция, които вече са със свален имунитет. Този скандал може да надхвърли индивидуалните обвинения и да обхване хора, свързани с администрацията на ЕП. Сериозна мрежа, биха излезли други имена от всякакви позиции и всякакъв ранг. Голямата щета засяга европейските институции и целия ЕС. Голям шамар, това може да отнеме години", коментира той в студиото на "България сутрин"

По думите му трябва бързо и прозрачно разследване, което да осветли мащаба на корупционния скандал. Витанов е на мнение, че правилата за разходване на средствата ще бъдат затегнати, за да няма подобни случаи в бъдеще. 

Евродепутатът бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че Шенген е излязъл извън обхвата на изискванията, които би следвало да са заложени, а България отдавна е изпълнила всички критерии.

"Външни причини - визирам ситуацията в Нидерландия, където премиерът Рюте опитва да извлича вътрешнополитически дивидент. Нямаше кой да съумее да противодейства. Аргументите им нямат връзка с изискванията за членство в Шенген. Вътрешни причини - политическата нестабилност и липсата на редовно правителство прави отказа на Нидерландия и Австрия значително по-лесен", обясни Витанов.

Според него служебното правителство, партиите и евродепутатите ни не са положили достатъчни усилия България да бъде приета в Шенген.

"Този тип проблеми са плаващи пясъци. Утре може да е Швеция или друга държава, падат едно след друго правителствата и идват не чак толкова демократични. Не смятам, че ще остане проблемът ни с Австрия", заяви гостът в студиото.

Витанов очаква оставащите мандати за редовен кабинет у нас да се провалят и да се стигне до предсрочни избори след два месеца. По думите му има антагонизми във всички партии.

"Местните избори са най-ключово важни за оцеляването на една партия. Когато притежаваш местната власт, това ти гарантира устойчивост в национален план при избори. Колоритна коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ би донесла много голяма електорална щета на ГЕРБ и БСП, което прави партиите много предпазливи. Няма изгледи да имаме устойчиво правителство", убеден е Витанов.

Надеждите му са свързани с промяна в облика на БСП, за да може левицата да възстанови доверието на избирателите. 

"Няма как да продължаваме със същото лидерство и да очакваме различен резултат. Основните фигури в БСП трябва да отстъпят, на този модел трябва да се сложи край. Тръгнали сме към ликвидация. Втората стъпка е промяната на политиките. Връщането на хартиената бюлетина електорално ще донесе на БСП една голяма нула. Това ще премахне и последното оправдание на лидерите на БСП за слабия резултат", завърши Витанов.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа