Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Николов, ГЕРБ: Омразата сплотява част от партиите, влизаме в сценария на Радев

Общините очакваха нов бюджет, ще режат на месо, прогнозира депутатът

15.12.2022 | 20:22 Редактор: Елеонора Танева

Създаването на редовно правителство изглежда все по-голям мираж.

"Коалицията на омразата заглуши разума в НС, който в този състав твърде тихо шепне. Имахме партийно необременен кандидат в лицето на проф. Габровски. Омразата сплотява част от колегите, които не са в състояние да уважат резултатите от последните парламентарни избори", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Димитър Николов в студиото на "Денят ON AIR". 

Народният представител от първата политическа сила подчерта, че представителите на "Български възход" опитват да лавират в НС - "понякога успешно, понякога не толкова". Изненади от ГЕРБ-СДС обаче не могат да се очакват - като това да подкрепи правителство на "Продължаваме промяната".

"Ние се показахме като диалогична партия, не изключвам представителна група да отиде на такива разговори. Не очаквам, че ще си кажем нещо по-различно, след като Кирил Петков и Асен Василев взривиха всички мостове при обсъждането на проектокабинета "Габровски". За мен не е нормално коалиция на загубилите да ни управлява", категоричен беше Николов пред Bulgaria ON AIR. 

Народният представител е убеден, че номиниранията за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Габровски е бил най-удачната кандидатура.

"Виждам как хора, почти без професионално биография, се опитват да се катерят по биографии като тази на проф. Габровски. Като издигнаха акад. Денков - това означава ли, че е сянката на Тройната коалиция, той е симпатичен, уважителен човек", посочи Николов.

Изрази убеждението си, че голяма част от възможностите на партиите вече са изчерпани. А един тежък компромис ще доведе до спирала от компромиси. 

"До момента в голяма степен изпадаме в сценария на президента Радев. Този най-близък сценарий включва четвърти предсрочни и пети в рамките на две години избори. Трябва да отчетем, че Радев даде много време на политическите сили да си говорят, но виждаме - говорим си, без да се чуваме", подчерта депутатът. 

По думите му - на никой не му се ходи на нови избори. Изчисли, че за последните две години средно на 4 месеца ходим да гласуваме, а това ни струва около 400 млн. лв. Добави също, че партиите вече са започнали с предизборните обещания - още с размера на минималната работна заплата. Прогнозира криза в бюджетите на общините.

"Компенсаторните механизми на общините вече са изчерпани, очакваха нов бюджет. Започват да идват първите смети от новия отоплителен сезон, ще се реже живо месо, превиват общините крак", добави Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.