Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Съдбата на преокетокабинета "Габровски" не е изненада, вторият мандат ще бъде фиткивен, смятат политолози

Решаващо е на кого президентът ще връчи третата папка, категорични са Милен Желев и Светлин Тачев

15.12.2022 | 15:34 Редактор: Калина Донкова

Резултатът от гласуването в Народното събрание за проектокабинета "Габровски" не е изненада, беше очаквано, че той няма да консолидира подкрепа. Около това мнение се обединиха политолозите Милен Желев и Светлин Тачев в студиото на предаването "Дирекнто".

С решението си да подкрепи единствено кандидата за премиер, но не и състава на кабинета, Стефан Янев даде заявка, че е готов да получи третия мандат. Колебливо е обаче доколко са добри шансовете да успее да сформира кабинет, смятат анализаторите.

"Български възход се опитва изцяло да завърти събитията около себе си, казвайки, че частично подкрепя кабинета - би подкрепил кабинет с този премиер, но с различни кадри. Кадрите решават всичко", коментира още Милен Желев.

Според Светлин Тачев от решаващо значение за хода на събитията е изборът на президента на коя формация да връчи третия мандат. Опциите са три - БСП, "Демократична България" и "Български възход", като последните дават най-позитивни сигнали към всички. ДПС не е вариант, каза той.

Вторият мандат също ще бъде фиктивен, убеден е Желев. По думите му партиите категорично се подготвят за избори.

Очаквано е и ветото на държавния глава Румен Радев върху част от текстовете в Изборния кодекс, то обаче ще бъде преодоляно от депутатите, прогнозира Тачев.

Вижте целия разговор във видеото.