Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тома Биков: Парламентът пропусна възможността да използва проф. Габровски 

Депутатът заяви, че очаква от партиите, които не подкрепиха кабинета, да предложат нова формула

14.12.2022 | 20:24 Редактор: Вяра Димова

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за кабинет, начело с проф. Николай Габровски.

"Не приемам определението на президента. Заложихме на хора, чиито биографии могат да бъдат проверени, коментирани. Тези хора биха могли от утре да започнат да работят в ресорите. Шансът беше пропилян. Ние предложихме и формула, която да даде възможност на останалите политически формации да стигнем до разумен компромис по отношение на разрешаването на политическата криза", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира, че са очаквали различна ситуация в пленарната зала и подчерта отново, че предложеното правителство е усилие за укрепване на политическата ситуация.

"Голяма част от тях са хора със силен обществен авторитет. Не мисля, че която и да е власт би могла да унизи фигура от мащаба на проф. Габровски. Парламентът пропусна възможността да използва проф. Габровски в тази сложна ситуация", подчерта депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Биков подчерта, че очаква от партиите, които не подкрепиха кабинета - "Продължаваме промяната", ДБ, БСП и "Възраждане", да предложат нова формула с персонален състав на МС и програма.

"Ние сме в състояние да излъчим три кабинета с три различни формули и три персонални състава. Ние имаме този потенциал. Зададохме възможния - не виждам друга по-добра възможност в рамките на настоящия парламент", заяви категорично гостът.

По думите му Стефан Янев е изразил уважението си към проф. Габровски, но правителството така или иначе не е зависело от тези гласове.

"Според мен в друга ситуация, в която имахме подкрепа на още една политическа сила, г-н Янев вероятно би подкрепил проектосъстава. Ходът на г-н Янев имаше символен характер. Третият мандат е хипотетичен", каза той. 

По отношение на писмото от "Продължаваме промяната" към партиите, Биков констатира, че са изненадани от подхода, при който, докато се търси подкрепа, се поставят условия.

"Нещата трябва да се върнат към нормален порядък, при който когато търсиш подкрепа от някого, би трябвало да направиш компромиси. Запознат съм с условията. Това е ексцентрично поведение", обобщи Тома Биков, според когото най-големият проблем в българската политическа система е, че мнозинството от нейните субекти работят с абстрактни средства, а не с конкретни. 

Гледайте целия разговор във видеото.