Денков се готви за правителство на малцинството, Изборният кодекс е тъмночервена линия

Полагаме всички усилия вторият мандат да бъде успешен, каза Асен Василев

15.12.2022 | 17:39 Редактор: Елеонора Танева

Основни приоритети в евентуално правителство с мандата на "Продължаваме промяната" ще са приемането ни в Шенген и еврозоната, както и пакет от мерки за облекчаване на бизнеса и социален пакет. Още утре акад. Денков ще покани на разговори всички парламентарни групи, с които да бъде потърсено съгласие по основните политики.

"Задачата е много трудна. Ще се отнесем много отговорно и ще направим всичко, което зависи от нас", съобщи акад. Денков.

Досега разговори вече са водени БСП, ДБ и "Български възход".

"В НС има 7 партии, с 4 от тях седнахме на една маса, но това не е достатъчно за подкрепа, но е добро начало. Полагаме всички усилия вторият мандат да бъде успешен", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

На този етап от "Продължаваме промяната" няма да търсят политическата подкрепа на ГЕРБ и ДПС, а залагат на правителство на малцинството с ДБ.

А за състав на кабинет все още е рано да се говори.

"Ние имаме надеждата, че можем да убедим някои от партиите, които участват в промените в Изборния кодекс, да размислят дали е по-важно да има правителство или ще загробят тази възможност", посочи акад. Денков.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи втория мандат на "Продължаваме промяната", след като проектокабинетът ГЕРБ-СДС беше отхвърлен от НС.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.