Блестящ учен сяда на премиерския стол - ето кой е акад. Николай Денков

Бившият образователен министър беше свръзката между президента Радев и лидерите на "Продължаваме промяната"

15.12.2022 | 15:42 Редактор: Петя Кръстева

Бившият министър на образованието акад. Николай Денков е в класацията на най-добрите учени в света в своята област според статистика на университета "Станфорд" за 2021 година. 

В опит за обединение на партиите около втория мандат "Продължаваме промяната" издигат за премиер академик Николай Денков.

Той е роден в Стара Загора през 1962 г. и завършва Националната природоматематическа гимназия в София. Дипломира се като магистър във Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира в Япония и в Университета в Упсала, Швеция. Работи като водещ учен в изследователските институти в САЩ и Франция.

От средата на 2014 г. до 2016 г. е заместник-министър на образованието и науката в кабинета на ГЕРБ. А от януари 2017 до май 2017 г. е служебен министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков. Заема този пост и в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев от май до декември 2021 г . 

В качеството си на министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков Денков въведе противоепидемични мерки в училищата, които не се харесаха на симпатизантите на "Възраждане", които го бяха приклещили в подлеза пред Министерския съвет. 

Именно той беше свръзката между президента Радев и лидерите на "Продължаваме промяната". Николай Денков влиза в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
3 rate up comment rate down comment 1
Бивш педагог
преди 1 година
Както подреди образованието, така ще закопае и държавата. Да се занимава с научната си кариера и да не се излага с политиката. Не е за него. Сигнализирай за неуместен коментар