Може ли акад. Денков да изиграе ролята на обединител?

ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС не са оптимисти за втория мандат

15.12.2022 | 19:26 Редактор: Вяра Димова

Макар от "Продължаваме промяната" да твърдят, че все още има шанс да се реализира техният мандат, едва четири партии се явиха на председателския съвет, посветен на обсъждането на тяхната кандидатура за министър-председател - академик Николай Денков. 

Потенциалните партньори на "Продължаваме промяната" в правителството на малцинството, ДБ видяха в кандидатурата на академик Николай Денков окуражаващи политически знаци.

"Академик Денков не е просто изтъкнат експерт по нещо си. Това е човек с ясна политическа кауза - образованието. Тази кауза може да е основата за дългосрочен политически курс на страната", каза Христо Иванов от ДБ.

Не толкова оптимистични за втория мандат обаче бяха от ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. Днес те не се явиха на председателската среща, организирана от втората политическа сила преди да им бъде връчен втория мандат.

"Считам, че е неуместно, някои ги наричат шарлатани, други аматьори. Смятате ли, че е уместно да разговаряме с такива хора. Тези приоритети са част от приоритетите на правителството "Габровски", които те не подкрепиха вчера", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От партията на Борисов отговориха иронично на твърденията, че акад. Денков е свързан с ГЕРБ, след като е  бил зам.-министър в негов кабинет.

"Г-н Денков е бил заместник-министър в правителство на Борисов, служебен министър в правителство на Радев и министър в правителство на Петков", коментира Атанасова.

От "Възраждане" поддържат позицията си, че няма да дават подкрепа за чужд мандат. Те ще гласуват "за" само, ако третата папка отиде при тях.

"Оценяваме го като подигравка с Народното събрание. В момента, в който този човек напусна системата на образованието, предизвика мощна колективна въздишка на облекчение. Не, ние не отидохме на среща с ГЕРБ, няма да отидем и с "Продължаваме промяната", посочи Костадин Костадинов.

Позицията на ДПС също остава непроменена - няма да подкрепи правителство на "Продължаваме промяната". До този момент от БСП не дават сигнал дали ще подкрепят втората по големина партия в парламента. Лаконични и без взето решение остават и от "Български възход". 

"Нямам коментар, на този етап. Всяка кандидатура е приемлива", каза Стефан Янев.

Дори партията на Кирил Петков и Асен Василев да получи подкрепа от всички останали политически сили - ДБ, БСП и "Български възход", изглежда тя няма да е достатъчна при пълен кворум в пленарната зала, за бъде гласуван техен кабинет.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)