Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Заплатата на 500 000 българи е близо до линията на бедност, не е определяна адекватно

Добрин Иванов и Виолета Иванова не постигнаха съгласие как трябва да бъде изчислявана минималната заплата

18.11.2022 | 20:37 Редактор: Петя Кръстева

КНСБ настоява минималната работна заплата да бъде увеличена до 850 лева. От бизнеса обаче са против.

Диалогът по отношение на минималната работна заплата върви трудно. КНСБ настоява за нейното увеличаване от 1 януари 2023 г. до 850 лева. Числото не е случайно, съобразяваме се с Директивата  за адекватни минимални работни заплати, приета от ЕП и Съвета на Европа. Един от критериите за определянето ѝ е тя да бъде 50% от средната работна заплата. Към момента средната работна заплата е 1740 лева, което означава, че минималната такава трябва да бъде 850 лева. Инфлацията ежедневно нараства, което означава, че и доходите трябва да се повишат до месец декември с 20% - колкото се очаква да достигне тя. Това заяви Виолета Иванова от КНСБ в ефира на "Денят ON AIR".

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов подчерта, че Директивата дава още една възможност за определяне на размера на минималната заплата - да 60% от медианното работно възнаграждение.

"Смятаме, че този механизъм е по-адекватен, защото не се влияе от високодоходните групи. Изненадва ме, че от КНСБ искат повторно повишаване на минималната работна заплата спрямо размера на инфлацията. За бизнеса е важно да има предвидимост - не е възможно всеки месец да се повишава минималната заплата", поясни той.

Събеседницата му обаче е на мнение, че на този етап не може да бъде използван критерия за медианна работна заплата, тъй като данните са нея се дават на всеки 4 години.

"Ако използваме този механизъм, минималната работна заплата на този етап трябва да намалее. Директивата казва още, че всяка година възнаграждението следва да се тества със заплата за издръжка. В момента тя е в размер на 1701 лева за един човек", констатира тя. 

Иванова цитира данни, според които всички 500 000 работещи в България получават нетна работна минимална заплата в размер - близък до линията на бедност.

В ефира на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на АИКБ не изключи възможността синдикатите и работодатели да успеят да се договорят, като каза, че не вижда пречки медианната заплата да бъде изчислявана ежемесечно.

Иванов обобщи, че "до момента минималната работна заплата не е определяна по адекватен начин". 

"Размерът на минималната работна заплата в България  е най-нисък в целия ЕС. Настояваме за Бюджет 2023 и то с много ускорени темпове", заключи Иванова. 

Гледайте целия разговор във видеото.