Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Китай иска да е непреодолим световен фактор, Путин има интерес от близки контакти с Пекин

Има шанс за мирни преговори, руският президент не е заплашвал с ядрено оръжие, коментира проф. Захари Захариев

28.10.2022 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

Си Дзинпин си осигури исторически трети мандат като лидер на Китай. Един от първите, които го поздравиха, беше руският президент Владимир Путин.

"Китай очаква, че благодарение на тези решения и на стабилизирането на централното ръководство на партията и държавата, ще постигне реализацията на китайската мечта - връщате на Китай на подобаващо му от цивилизационна гледна точка  място в световната политика - Китай като непреодолим фактор в световните дела и определящ фактор за курса, който ще поеме светът", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той прогнозира, че 21 век сигурно ще бъде наречен "Векът на Китай", който ще бъде основен икономически и научно-технически фактор. По думите му страната определя 37% от нарастването на световната икономика за година и в голяма степен решава геополитическото разпределение. 

Международният анализатор коментира близките отношения на Китай с Русия.

"Китай подчертава с тези контакти, че сближаването с Русия има стратегически характер по отношение на цялото цивилизационно бъдеще. Това е демонстрация по отношение на САЩ, че Китай не би се поддал на техните планове - да подобрим отношенията с Москва, като укрепим своите позиции по отношение на Китай", заяви проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR. 

Събеседникът отбеляза също, че няма нещо, което да се случва в САЩ, Москва или ЕС, в което да не е замесено името на Китай.

"Неслучайно в новата стратегия за национална сигурност на САЩ, Китай е изведен в ролята на основен враг на САЩ. Москва ще бъде с Китай, докато не стъпи на по-здрава основа, което на фона на войната е трудно да си го представим", добави проф. Захариев.

Анализаторът е убеден, че Путин не би посегнал към ядрено оръжие, а думите му са изопачени. 

"Това е игра на псевдо информация - никога Путин не е намеквал, че ще използва ядрено оръжие под каквато и да било форма. Това са волни интерпретации на негова фраза за възможния отговор на натиска, на който е подложена Русия от Запада и НАТО", заяви той.

Захариев е оптимист, че Русия и Украйна могат да седнат на масата на преговорите.

"Но не може това да стане на цената на условията, които поставя украинската страна, още повече, когато е под лозунгите за война до пълна победа", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.