Байдън: Ако Путин няма намерение да използва ядрено оръжие, защо продължава да говори за това?

"Той беше много опасен с начина, по който подходи към това", смята американският президент

28.10.2022 | 10:13 Редактор: Ваня Кузманова
Байдън: Ако Путин няма намерение да използва ядрено оръжие, защо продължава да говори за това?

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм относно изявленията на руския си колега Владимир Путин, че няма намерение да използва ядрено оръжие в Украйна, пише британският в. "Гардиън". Путин заяви в реч по-рано вчера, че Русия не е заплашвала да използва ядрени оръжия и само е отговорила на ядреното "изнудване" от западните лидери.

"Ако няма намерение, защо продължава да говори за това? Защо той говори за способността да използва тактическо ядрено оръжие?", попита Байдън. "Той беше много опасен с начина, по който подходи към това", смята американският президент.

"Ние не искаме да ставаме хегемони, само искаме да защитим ценностите си", подчерта Путин, цитиран от френският в. "Паризиен". Според него нашествието в Украйна е част от "тектоничната промяна на целия световен ред".

МААЕ обяви вчера, че ще извърши независима проверка на руските твърдения, че Украйна подготвя "мръсна бомба" (експлозивно устройство с радиоактивни материали - бел.ред.), съобщава френският в. "Монд". САЩ ще ускорят доставката на десетки високоточни управляеми тактически ядрени оръжия в Европа на фона на ескалиращото напрежение с Москва, съобщава британският в. "Телеграф". Зарядът на новите термоядрени бомби Б61-12 може да се променя, което позволява избиране на различна поразяваща сила.

Очаква се те да бъдат изпратени в базите на НАТО до седмици. Процесът на замяна на тактическите ядрени оръжия ще започне през декември. Предишните планове бяха това да се случи напролет, информира БТА. 

Португалският в. "Журнал де нотисиаш" отбелязва изявлението на китайския външен министър Ван И, който заяви, че Пекин е готов да задълбочи отношенията си с Русия "на всички равнища" и "решително подкрепя" Москва в трудностите.

Снимка: БГНЕС