Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Велев, АИКБ: Големите разходи предстоят, проблем е и лошото управление на дълга

Той допълни, че ако не се направят съкращения на разходите, ще имаме дефицит от близо 12 млрд.

27.09.2022 | 20:50 Редактор: Теодора Патронова

Преди предстоящите избори - политизира ли се икономиката? 

"Предходното правителство прие програма за компенсиране само за три месеца, при условие, че законът разпорежда да има такава програма за 6 месеца. Сега настояваме служебното правителство да приеме такава. Имаме уверението, че е въпрос на дни. Обратното би означавало неизпълнение на закона", коментира председателят на АИКБ Васил Велев в "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че разчетите на КЕВР показват, че имаме излишък на средства, а не недостиг. Според него ситуацията не е никак розова - бюджетът имаше излишък за сметка на това, че бяха забавени разходи, основно инвестиции. Гостът подчерта, че големите разходи предстоят, а за тях пари извън тези, които са в дефицит, няма. 

"Друг голям проблем е лошото обслужване и управление на дълга. Много се забавиха предишните управляващи с емитирането на дълг. Можеше да се вземе дълг при ниски цени в началото на година. Решенията, които се взеха при актуализацията на бюджета, всъщност за следващата година означават 5,5 млрд. допълнително дефицит. Над планирания дефицит от 6,2 млрд.", каза Велев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на АИКБ допълни, че ако не се направят съкращения на разходите, в изпълнение на популистки взетите решения, ние ще имаме дефицит от близо 12 млрд. Той отбеляза, че тази година ще завършим с два пъти по-малък дефицит.

Гледайте целия разговор във видеото.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК