Личната инфлация на работещите стигна 50%, пенсионери ограничават месото и яйцата

Експертите успокояват, обаче, че през следващите месеци не се очаква ново драстично поскъпване на храни и зеленчуци

26.09.2022 | 19:04 Редактор: Теодора Патронова

Близо 50% достигна личната инфлация за всеки работещ, отчетоха от КНСБ. Причината е увеличението на цените при топло и електроенергията, горивата и храните.

Поскъпването се усеща най-вече при млечните продукти. 1 кг краве сирене достига 11 лева. Още се е увеличила и цената на кашкавала - до близо 17 лева. 

А след като поевтиня в средата на юли, сега олиото се търгува за близо 5 лв. за литър. Оризът се търгува по 2,66 лева за килограм. За втора седмица яйцата се продават по 0,29 лв. за брой на едро.

Димитринка е дошла на пазара да похарчи последните си пари от пенсията. 

"Разбира се, че има повишение на цените. Не ги следя всеки ден, но има и то много голямо. След като вече сиренето, доброто, го купуваме 15-28 лева, кажете ми има ли или няма. Зеленчуците също. Сега се задържаха малко чушките и доматите, тези, които са за консерва. Другите, които са хубавите за салата, са от порядъка на 3,50 - 4 лева", коментира тя.

Споделя, че се налага да се лиши от повечето продукти.

"За мен е скъпо. За тези, които работят, не знам. Лишавам се от много неща. Сега зареждам повече зеленчуци и по-малко месо и яйца. А да не говорим за маслото, което е вече 9-10 лева", каца още тя.

Също като Димитринка на повечето хора се налага да намаляват потребителската си кошница.

"Всичко е скъпо. Миналата година даже не можем да го сравняваме. Най-елементарното, че друга година слагахме поне зимнина, сега и това не правим. След като са скъпи суровините, просто не си заслужава, а като сложим и тока и всичко друго...лишаваме се, но мъчим се да се справим", сподели Вера.

"Това се дължи вероятно на потребителската кошница на определен тип силно засегнати потребители, където са силно експонирани към хранителни продукти и към енергия. Като цяло за икономиката трябва да подчертаем, че България е на 6-то място по ръст на инфлацията в целия Европейски съюз. Като на първо място са Чехия, Унгария с по 2-3% по-висока годишна инфлация", съобщи финансистът Борис Петров.

Експертите успокояват, обаче, че през следващите месеци не се очаква ново драстично поскъпване на храни и зеленчуци.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК