Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Янев: България бе опитното зайче за "Газпром", получи шамарите и Европа плаща с рубли за газа

Говорим с различни партии за предизборно коалиционно споразумение, обяви лидерът на "Български възход"

09.08.2022 | 20:42 Редактор: Теодора Патронова

Как политическите партии трябва да управляват интересите на държавата? 

"Фактите показват, че в рамките на приблизително 18 месеца правим четвъртите избори за последната година, което характеризира качествата на нашия политически живот и до голяма степен невъзможността да се търсят устойчиви решения", каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев в предаването "Денят ON AIR".

Той съобщи, че имат варианти за предизборни коалиции и работят по всички възможни опции. Говорят с различни политически субекти, включително и с опции някои от тях да участват в предизборно коалиционно споразумение. По думите му идеята на "Български възход" е да не чертае червени линии, защото над 30 години се прави едно и също в политически план и чакаме различен резултат. 

"Политическите визии за управление се свързват с разрушаване на нещо. Разрушаване на предходното. Без ясна визия за градивност и търсене на път напред. Мисля, че този дефицит е време да бъде преодолян и партия "Български възход" има амбицията да се фокусира върху този дефицит - да търсим градивното и общото като общество. Да намерим тези пресечни точки, които ни правят по-успешни и градивни", коментира Янев пред Bulgaria ON AIR.

"Ние плащаме по-висока цена на същия газ. Просто в района на нашите възможни доставчици и пазари друг газ освен руски няма. Неизпълнявайки съществуващия договор с "Газпром" до края на годината, има една клауза, която казва, че неполученото количество трябва да бъде заплатено и вероятно "Газпром" допълнително ще ни осъди и ще платим още допълнителна цена към тази надбавка, която в момента се калкулира и я плащат българските граждани и бизнес", изтъкна той. 

Гостът подчерта, че грешките, допуснати от предходното правителство, вече акумулират допълнителен ресурс, който е в минус за всички български потребители и бизнес. Янев каза, че се говори за диверсификация от години, но не са на лице различни източници. 

"Не мисля, че трябва да даваме оценки на служебния кабинет, защото той на практика работи от една седмица. Необходимо е време да се види посоката, в която работи този кабинет и какви се неотложните задачи и проблеми, на които търси решение. Несериозно е да се слага етикет на служебния кабинет и да се влиза в реторика дали има реваншизъм за определен сегмент от правителството", заяви лидерът на "Български възход".

Янев обърна внимание, че политиката и икономиката ни е свързана с ЕС. Според него България и Полша са били опитно зайче, получили сме първи шамарите и Европа се е преориентирала към схемата за плащане с рубли към сметката на "Газпром". Той отбеляза, че европейските политици са намерили прагматично решение. 

"България като суверенна държава трябва да поддържа необходимото количество и качество въоръжени сили като член на НАТО. В този смисъл, защото влизайки в полемика какво трябва да се купува, влизаме в много тясно специализиран разговор, който достатъчно дълго е бил политизиран и няма нужда от допълнителна политизация в момента. Въоръжените сили на България са достатъчно закъснели по отношение на модернизацията", смята Янев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 1 година
Само общи приказки и нито един конкретен отговор на поставените въпроси. Човек без визии. Той не може или няма амбиции да управлява, или пък му е неудобно да разкрие точните си намерения. Вероятно някой ще му казва какво да прави. Сигнализирай за неуместен коментар