Янев учреди "Български възход": Ще работим за реализиране на националния ни интерес

"Това е дългосрочен партиен субект, който има амбиция да участва във всички видове избори", заяви бившият премиер

19.06.2022 | 17:27 Редактор: Жаклина Иванова

Нов играч на политическата сцена. Стефан Янев учреди партия ''Български възход''. Той реши да поведе свой проект, след като подаде оставка като министър на отбраната в кабинета ''Петков''. В деня на учредяването обаче съоснователят напусна редиците.

Целта, казва бившият премиер, е партията да работи за реализиране на българския национален интерес.

"Целта на партията е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес и сигурността на българските граждани", заяви той на пресконференция в НДК.

По думите му от "Български възход" искат българите "да живеят в условията на справедливост и разбирателство със себе си, институциите и властите".

"Това е дългосрочен партиен субект, който има амбиция да участва във всички видове избори, включително, ако има предсрочни парламентарни избори", категоричен бе той.

"Целта на това събрание беше да се приеме уставът, да се изберат ръководни органи на ПП "Български възход" и всички документи да бъдат представени в съда за регистрация. Благодаря на всички учредители и гости. Целта на днешното събрание е изпълнена, може да се поздравим с поредната преминала стъпка и вървим към регистрация", добави Янев.

Според него в момента "лявото" и "дясното" политическо пространство са неясно обусловени. Затова смята, че ще намери място на политическата сцена.

"Български възход" ще работи в идеологическия спектър на национален консерватизъм. Политиката ни ще бъде обърната към традиционните ценности - училище, семейство, вяра, общност, колектив между българите. Това политическо пространство предполага взаимодействие с всички политически сили. Нашата партия ще обединява всички качествени морални хора с таланти", посочи бившият премиер.

Часове преди учредяването на партията обаче с пост във Facebook дясната ръка на Стефан Янев и съосновател на "Български възход" Ралица Симеонова, обяви, че напуска проекта.

"Формацията е обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности. Кадровите решения са много важни, защото в крайна сметка идеите се реализират от хора. Ето защо, прецених, че няма как да бъда част от този проект, чрез който аз, в лично качество, не мога да изпълня основния си ангажимент, т.е. не мога да гарантирам, че няма да бъдете излъгани и предадени за пореден път", подчерта тя.

Сред учредителите на партията е и бившият служебен министър на регионалното развитие - Виолета Комитова.

"Ще работя за политика на доверие между политици и граждани - чрез прозрачност, законност, почтеност", изтъкна тя.

На място да се запознае със Стефан Янев и неговия проект беше и певицата Луна Йорданова.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК