Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво става с изтребителите F-16 и кое спира ускореното ни превъоръжаване?

"Трябва да бъде сериозен приоритет и да бъде ангажимент", коментира той

20.07.2022 | 20:58 Редактор: Теодора Патронова

Как Народното събрание промени договорите за F-16? 

"Става въпрос за ратификация на вече променен договор, и то променен в интерес на България и с отчитане на настъпилите промени, включително забавянето в изпълнението. Но начинът, в който протече дебатът, показва, че ние все още имаме доста отворени принципни въпроси, които пречат на ускореното превъоръжаване", коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Според него това е индикация, че наистина трябва да се стигне до приета от НС национална програма за превъоръжаване, която да мине през истински дебат. Той обърна внимание, че за да върви успешно процесът на превъоръжаване, трябва да има съгласие, което да бъде подкрепено с финанси и организация.

"Иска се това да бъде сериозен приоритет и да бъде ангажимент, както и да бъдат използвани всички механизми за консултация. Ако се отива на избори, се надявам, че темата за отбраната, особено в контекста на войната в Украйна и решенията в Мадрид, ще доведе до това, че отбраната ще бъде приоритет и ангажимент на премиера и финансовия министър", каза Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че имаме чудесна възможност да получим оферта за това, което сме поискали. Бившият министър на отбраната обясни, че втората доставка е насочена към интеграция на силите около нова бойна информационна платформа.

Гостът подчерта, че с изострената международна обстановка цените на военната продукция и времето за доставка нарастват, и всяко забавяне на плана за превъоръжаване ще доведе до по-дълго време на доставка и по-висока цена. 

"С изключение на България всички страни от Източна Европа вече започнаха този процес много успешно. Той беше стартиран още през 2014 година, но тогава другите страни не гледаха толкова сериозно на него. Докато в последните няколко месеца, с изключение на България, всички страни в Източна Европа реализираха такъв тип операции", поясни Шаламанов.

Той коментира и отнетите лицензии на "Терем - Летец" и "Авионамс" с думите, че това е очакван ход и има позитивно влияние върху нашата отбранителна индустрия, защото ще започне да се ориентира към сътрудничество със западни партньори.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК