Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анастасова, БСП: 4-те партии се разбрахме за Василев премиер, Рашков уплаши ИТН, ГЕРБ и ДПС

Десислава Атанасова и Йордан Цонев дирижираха гласуването на "Възраждане" и ДПС, каза депутатът от левицата

27.07.2022 | 19:54 Редактор: Тодор Петров

Секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Ирена Анастасова обясни в предаването "Денят ON AIR" защо социалистите не успяха да реализират третия мандат за съставяне на правителство.

"Действахме последователно, принципно, отговорно и с мисъл за страната и тежките месеци, коти предстоят. С чиста съвест сме. Не успяхме, защото постигането на коалиционно правителство е компромис в много посоки", посочи гостът.

Според нея до проваляне на третия мандат е довело нежеланието на депутатите от "Има такъв народ" да оставят собственото си его и да издигнат интересите на нацията на високо ниво.

"Колегите от ИТН търсиха повод и го намериха. Преговорите протекоха спокойно и като по учебник. Разногласията бяха туширани. Проявихме добра воля и предоставихме програмата на правителството и на ИТН, те добавиха свои предложения, от които включихме 99%. Човек би решил, че почти сме постигнали съгласие", сподели Анастасова пред Bulgaria ON AIR.

Тя призна, че е останала изненадана от решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да сложи край на диалога за нов кабинет в този парламент. Но е усетила, че ИТН ще се хване за изтеклия запис от съвещанието на ДБ, за да сложи край.

"Увереността, че ние ще сформираме правителство ги уплаши, или уплаши други сили зад тях. Отнесохме се уважително към ИТН, никога не сме си представяли, че можем да сформираме коалиционно правителство без ИТН", подчерта депутатът от БСП.

"Има закони в нашата програма, без които няма да се случат поредици от неща - промяна в съдебната система, за да получим средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Предложението за Рашков за председател на КПКОНПИ стресна колегите от ИТН, ГЕРБ и ДПС. Той демонстрира воля да реши проблемите в МВР. Правило е, че гласовете на изборите се купуват, това е много страшно. То стана практика и бизнес. Единствено МВР, под ръководството на Рашков, успя в значителна степен да ограничи купуването на гласове. Би свършил чудесна работа в КПКОНПИ", каза още Анастасова.

По думите ѝ четирите партии са постигнали съгласие Асен Василев да бъде издигнат за премиер. Това е станало в неофициални разговори.

"Останах с впечатлението, че са против Кирил Петков да присъства в кабинета, но не останат със същото впечатление за Асен Василев. Не изразиха резерви пред нас за Бойко Рашков. Гласуваха както ГЕРБ и ДПС. Десислава Атанасова и Йордан Цонев дирижираха гласуването на "Възраждане" и ДПС", заяви Анастасова.

Според нея за 7 месеца правителството е направило неща, които българите може да оценят положително. В частност, от БСП са постигнали свои цели, за които са се борили цели 10 години.

Анастасова е на мнение, че вече няма как пенсиите да бъдат преизчислени през октомври. Очакват ни тежки месеци, в които е добре да има парламент, отбеляза тя. Депутатът от БСП не очаква проява на някаква форма на реваншизъм от служебния кабинет на президента Радев.

Анастасова обаче очаква много трудно сформиране на правителство след предсрочните избори. Категорична е, че доста дълги години ще ни управляват коалиционни правителства. Но БСП в никакъв случай не би подала ръка на ГЕРБ и ДПС за сформиране на коалиция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 1 година
Десислава Атанасова е известна като острие на ГЕРБ много отдавна, нейните действия открай време са примитивни, банални и лесно разпознаваеми. Големият проблем е по-скоро в богослова, благочестивия християнин Йордан Цонев. Моите впечатления са, че именно той в съучастие с други хора инсталира бомбата със закъснител ИТН под стола на българския народ. С този реакционен преврат всичко постигнато, прогресивно и желано, беше потопено. След големите надежди отново се намираме в беда. Сигнализирай за неуместен коментар