Край на надеждите за кабинет, партиите ни пращат на избори наесен

ИТН гласува заедно с опозицията от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

27.07.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Наесен ще гласуваме на предсрочни избори. Утре БСП ще върне на президента третия мандат неизпълнен. Днес депутатите отхвърлиха искането на левицата управленската ѝ програма за следващите 6 месеца да влезе в седмичния ред на парламента. А тази програма беше и тест ще събере ли БСП необходимото мнозинство за гласуване на кабинет. 

Въпреки заявките, че осем депутати на ИТН ще подкрепят инициативите за бъдещ кабинет с третия мандат, това не се случи. Заедно с "Възраждане", ГЕРБ и ДПС партията на Слави Трифонов, която доскоро бе коалиционен партньор на управляващите, гласува "за" отмяната на законодателната програма на БСП, която трябваше да стане основа за нов кабинет. Така със 117 гласа "за" надеждите за нов кабинет в рамките на този парламент останаха в миналото. 

Коалиционните партньори от управляващото мнозинство в оставка не се изненадаха от действията на "Има такъв народ". Според тях от самото начало партията на Слави Трифонов не е искала страната да има редовно правителство и работещ парламент. 

"Ясно стана, че "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС. Утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен. Отговорността на хвърлянето на държавата в безвремие остава в ръцете на тези, които днес саботираха България да има правителство", заяви председателят на ПГ на БСП  Георги Свиленски.

От БСП обясниха, че в законодателната програма са били включени въпроси, които отразяват приоритетите както на тройната коалиция, така и на ИТН. Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обаче, става въпрос за политическо лицемерие. 

Утре мандатоносителят БСП връща празна папка, а датата на нови предсрочни парламентарни избори зависи от решение на президента кога ще разпусне НС.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК