Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Веселинов, ВМРО: Шамар за България е европейската легитимация на македонския език

Това е послушанието на нашата политическа класа пред САЩ и ЕС, смята той

19.07.2022 | 19:52 Редактор: Тодор Петров

Северна Македония и Албания официално започнаха днес преговори за членство в Европейския съюз. Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов смята, че шансовете РСМ да изпълни ангажиментите си към България са твърде малки. 

"Конституцията вече веднъж беше изменяна по искане на Гърция. Сега силно се съмнявам, че ще се намерят отзивчиви депутати от ВМРО-ДПМНЕ. Вписването на българите в Конституцията не решава кой знае какви проблеми на българската общност. Оттеглихме 3/4 от възраженията ни, които са абсолютно основателни. Най-големият шамар за всички нас е европейската легитимация на македонския език и нация", заяви той в "Денят ON AIR"

По думите му България ще продължи да има забележка, на която вероятно никой няма да обръща внимание. А македонският език вероятно ще се изучава като филология в европейските градове и ще останем самотни в отстояването на истината, че това е регионална форма на книжовния български език

Според Веселинов сме станали свидетели на колективно предателство в Народното събрание. От ВМРО се убеждавали политическите групи да не се върви към този вариант, като са били уверявани, че няма да има отстъпление от позицията на България. Гостът на Ганиела Ангелова е убеден, че решението на парламента ни е взето под външен натиск.

"Българските условия са положителен щрих към иначе грозната картина на националното предателство. Това е послушанието на нашата политическа класа пред САЩ и в по-малка степен на ЕС, който приглася на тези интереси. България беше в позиция да защити една кауза, която в исторически план няма кой да постави под съмнение, но не го направи. Най-вероятно това е свързано с настоящо или бъдещо консумиране на власт", обясни Веселинов пред Bulgaria ON AIR.

Tой отбеляза, че в парламента има политици, които са зависими от други посолства.

"Със сигурност отиваме към избори, чийто резултат е без значение, защото пак някъде някой ще нареди проатлантическо и проевропейско мнозинство. Сега е моментът президентът да внесе проект за промяна в Конституцията и управлението да се избира пряко от хората. И съдебната власт трябва да бъде променена. Това минава през Велико Народно събрание", каза още Веселинов.

Според него "Продължаваме промяната" не са свършили нищо в 6-те месеца, в които управляваха. 10 млрд. струва некадърното управление - не успяха да овладеят инфлацията, кризите с газа и тока, изтъкна Веселинов.

"Обществото ще се събуди в по-късните зимни месеци, когато съвсем изтънее джобът. Тогава ще бъдат поредните избори", прогнозира той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК