Исторически ден за РСМ и Албания: Започнаха преговори за влизане в ЕС

Ковачевски: Отваря се вратата нашият македонски език да стане официален в ЕС

19.07.2022 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Исторически ден за Северна Македония и Албания. Двете страни официално започнаха преговори за членство в Европейския съюз. Това се случи на междуправителствена конференция в Брюксел на фона на едностранна декларация на българското външно министерство за "македонския език".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде начало на първата Междуправителствена конференция в Брюксел, която официално отваря пътя на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

"Днес Република Северна Македония и Албания отварят преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Вашите народи работиха много, за да стигнат дотук - по върховенството на закона, по борбата с корупцията, имате свободни медии, имате добро гражданско общество, множество реформи и модернизирана икономика. ЕК ви поддържаше по целия път и ще продължи да го прави", заяви Фон дер Лайен.

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че след 17 години чакане страната му бавно, но сигурно се присъединява към европейското семейство. По думите му френското предложение е било най-доброто възможно за Северна Македония.

"В него, а за нас това е изключително важно, е прецизиран македонският език, без никакви допълнения и допълнителни обяснения. С това се отваря вратата нашият македонски език да стане един от официалните езици в ЕС, което лично аз смятам за най-голямо постижение и най-важен успех", подчерта министър-председателят на РСМ.

"Надявам се да бъдем позитивен пример за най-бърза интеграция в ЕС - така, както имахме най-бърза интеграция в НАТО. Ако денят се познава по утрото, то това със сигурност ще бъде един прекрасен ден", допълни той.

За премиера на Албания това е едва началото на един сложен процес.

"Но това е, което ни е нужно, за да изградим силна демократична Албания и силни демократични отворени Западни Балкани", категоричен бе Еди Рама.

На този фон снощи българското външно министерство разпространи едностранна декларация за македонския език, представена пред постоянното представителство в Брюксел.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК