Фон дер Лайен: РСМ и Албания отварят преговорите за ЕС, ще получат нови възможности

Председателят на Европейската комисия изтъкна, че ЕК ще продължи да поддържа двете страни по целия път

19.07.2022 | 11:03 Редактор: Теодора Патронова
Фон дер Лайен: РСМ и Албания отварят преговорите за ЕС, ще получат нови възможности

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде начало на първата Междуправителствена конференция в Брюксел относно стартирането на преговорите с РСМ и Албания за членство в ЕС.

"Днес РСМ и Албания отварят преговорите за присъединяване към ЕС. Вашите народи работиха много, за да стигнат до тук – по върховенството на закона, по борбата с корупцията, имате свободни медии, имате добро гражданско общество, множество реформи и модернизирана икономика. ЕК ви поддържаше по целия път и ще продължи да го прави“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БГНЕС.

Тя обяви, че веднага след Междуправителствената конференция комисията и преговарящите екипи от РСМ и Албания ще започнат работа, ще стартира скринингът на законодателството на ЕС – първият етап от процеса - и двете страни ще могат да се запознаят със законите и принципите на ЕС. Всичко това ще стане много бързо.

Вторият важен момент е работата отблизо заедно с ЕС по ключови области.

"Албания ще се включи в Механизма за гражданска защита, по който започнахме дискусии по-рано, за да може ЕС да помага в бедствия като земетресения и др. Със Северна Македония ще преговаряме за Фронтекс, което ще подпомогне РСМ в областта на миграцията. Договорът ще бъде преведен на македонски език, на едно ниво с всички 24 европейски езици", каза председателят на ЕК.

"Третият момент е, че ще има придобивки с напредването на преговорите – по-големи инвестиции, по-добри търговски връзки, по-близко сътрудничество в ключови области като енергетиката и транспорта. Нови работни места, нови възможности", каза още тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК