Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Първан Симеонов: Да бъдем нащрек след подписването с РСМ. Въпросът не е приключил

Парадоксът е че едни и същи хора се сърдят, че не ги пускаме в ЕС, а после - че ги пускаме в ЕС

18.07.2022 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

В студиото на „Брюксел 1“ гостува политологът Първан Симеонов с коментар по темата за РСМ.

"Надявам се, че Европа вижда с какво си има работа. Много бяха онези, които смятаха, че твърдата българска позиция едва ли не отключва тези процеси на омраза в Северна Македония. Аз смятам обратното. Омразата там е заложена отдавна преди десетилетия, доста сериозно бетонирана и точно затова България се принуди, макар да не беше това най- доброто и може би имаше и други шансове, но България се принуди на тази своя твърда позиция. Тази наша твърда позиция сложи пръст в тази рана и донякъде добре, че така стана, защото иначе Европа нямаше да види това. Получи се един странен парадокс. Едни и същи хора ни се сърдят, че не ги пускаме в Европейския съюз и после ни се сърдят, когато ги пускаме в Европейския съюз. Ние, разбира се, трябва великодушно да се отнесем, трябва всичко да разберем. Това е една млада политическа общност, която сега търси своята идентичност.

Има може би известен комплекс на тази тема и спрямо България, и спрямо Гърция. Това са разбираеми неща, но в никакъв случай българския политически елит не бива да подхожда наивно. Аз слушах внимателно фон дер Лайен и тя каза нещо много любопитно за мен, тя каза и двустранните въпроси, като, каквото е тълкуването на историята не са условия в преговорите. Почти дословно цитирам. Какво означава това, че ние сме подписали така да се каже френското предложение и изведнъж се оказва, че то не гарантира това, което ние смятаме. Аз лично мисля, че фон дер Лайен говори така, мерейки всяка своя думичка, за да продаде, така да се каже, това предложение за вътрешните публики в Македония. Но във всеки случай трябва да сме нащрек - да не се окаже така, че веднъж отстъпила, България да трябва да продължи да отстъпва“, каза Първан Симеонов.

Той заяви, че се притеснява, че ако не се намери конституционно мнозинство за включване на българите в Конституцията на РСМ, може някъде на Запад да хрумне на някого отново България да отстъпи от това свое искане. Да, и аз смятам, че не би следвало така да се случи, но сме длъжни да артикулираме и тази опасност. Защото който е доказал веднъж, че отстъпва, вероятно ще продължи да отстъпва. А тук има друг голям въпрос, като какво точно ще бъдат адресирани българите там, дали няма да бъдат изравнени с много други общности, какво означава българите? Това означава ли квоти? Какви квоти? Въпросът с българите в Конституията изчерпа ли въпросите? А къде остава въпросът с историята, има ли там конкретни срокове? Има ли конкретни учебници, които да се променят и така нататък. Тоест големият въпрос е в тези прословути двустранни протоколи между София и Скопие.

И затова някак си е много важно и да говорим за преговорната рамка, но и да говорим за протоколите, тоест,  оттук - нататък контролът, тези стадии на подписване ще минават изцяло през български ръце. И тук е много важно българските политически сили, които и да са те в дадения момент, да отстояват българския интерес, защото нещата въобще не са свършили. Напротив, те сега започват отново. И въпросът е, че български политически сили, малко удобно някои от тях смятат, че айде край приключихме с това с известно облекчение. Виждам опит този въпрос да бъде оставен окончателно“, коментира Първан Симеонов.

Той добави, че това означава, че отварянето на вратата за РС Македония да започне преговори при определени условия е свързано с постоянен контрол, постоянна бдителност от страна на България, а „не с приключихме с този въпрос, дай да вървим нататък“.

Целия разговор гледайте във видеото!