Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Ще има сериозен проблем за България с езика в РСМ

"Въпросът с учебниците ще бъде трудно решен", каза проф. Христо Матанов

18.07.2022 | 20:44 Редактор: Искра Ангелова

България и Република Северна Македония подписаха в София двустранния протокол, част от преговорната рамка за членството на югозападната ни съседка в Европейския съюз.

"Документът е добър, той е 30 страници, доста е голям. Но за нас е важно онова, което засяга Договора за приятелство, че голяма част от него са влезли в този протокол. Единственият проблем, който не е решен докрай, е проблемът за езика. Заради това очаквам доста сериозни проблеми за България", каза историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той смята, че въпросът с учебниците ще бъде трудно решен.

"В протокола е казано, че от учебната 2023-2024 г. трябва да се пренапишат учебниците по история. Като знам кой ги пише в РСМ, не вярвам, че този проблем ще мине така безболезнено и без съпротива. Изпълнимо е, но няма да стане бързо. Протоколът предвижда и честването на общи годишнини, както и обща история", добави проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му повечето депутати там са убедени, че македонският език съществува.

"Те не знаят тези подробности, които ние знаем. Когато ти си загубил няколко войни, въстания и когато насила си карал тези хора да се подписват, че са македонци, нямаш право твоите искания да се осъществяват на 100%. Шефът на сегашната опозиция - Мицковски, трябваше да започне с това къде е неговият бивш шеф, който трябваше да влезе в затвора. Той е в Унгария, но кой го изведе дотам... Изведоха го нашите служби, защото не му дадоха паспорта за проверка на граничните пунктове. И сега той държи средствата за масово осведомяване, които плюят България", възмути се историкът.

Според него се продължава с югославската политика. 

"Сложен е проблемът с българите в Конституцията. Иска се квалифицирано мнозинство, което няма", допълни проф. Христо Матанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК