С ясна програма и условия завършиха преговорите между БСП и "Продължаваме промяната"

Василев: Бойко Рашков трябва да бъде избран за шеф на КПКОНПИ

19.07.2022 | 13:37 Редактор: Елеонора Танева

В последен опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент от БСП започнаха консултации с парламентарните партии от досегашната четворна коалиция. Бързо, с ясна програма, но с условие приключиха първите разговори между левицата и "Продължаваме промяната". Те продължиха точно 30 минути.

"Ще използваме вече изработената програма като основа за разговорите от тук нататък. Единственото ни условие е да има работещо антикорупционно мнозинство, което да се докаже като се приеме законът за КПКОНПИ и се избере Рашков за шеф на комисията", каза след срещата министърът на финансите в оставка Асен Василев.

"Мандатът може да се държи толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство и да бъде избран Бойко Рашков за шеф на комисията", уточни Нинова. 

Без отговор остава въпросът кого ще предложат за министър-председател от "Продължаваме промяната", след като досегашните им партньори им предоставиха тази възможност.

"Не сме коментирали структура на МС. Първо да минат разговорите с ИТН и ДБ. След това ще има втори кръг преговори по структура и персонален състав", уточни Нинова.

Червената линия на БСП, свързана с изгонените руски дипломати и възобновяването на диалога с руския гигант "Газпром", вече е изчистена, увериха партньорите.

"Ще положим усилия за възстановяване на отношенията с Руската федерация по дипломатически път и да не допуснем да се скъсват условията. В програмата е записано, че ще се търси разговори с всички доставчици на газ, включително и "Газпром", добави лидерът на БСП.

"Ние и в момента имаме договор с "Газпром", който дружеството не изпълнява. Отношенията с Руската федерация не са прекъснати, има руско посолство в София и българско посолство в Москва", подчерта Василев.

От БСП обявиха, че е възможно да задържат по-дълго от 7 дни получения трети и последен мандат. От "Демократична България" са поискали да бъдат последни в списъка с разговори на БСП. На този етап ще се търсят минимум 121 гласа в пленарната зала, за да може да бъде определена структурата на бъдещ МС, а след това и конкретните имена.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК