Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт не очаква Русия да поднови договора за ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

V блок може да се зареди със запасите на VI блок, заяви Георги Касчиев

14.07.2022 | 21:38 Редактор: Елеонора Танева

Има ли опасност от спирането на АЕЦ "Козлодуй"?

"V блок е зареден, има гориво и за следващата година, а VI блок има по-усъвършенствано гориво за 5 г. наред. Това не е проблем, има действия за диверсифициране на доставките на ядрено гориво", заяви енергийният експерт Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че договорът с Русия за доставки на ядрено гориво е до края на 2024 г. 

"Ние сме си получили горивото дотогава, следващ договор вероятно няма да има. Дори и да не се осъществят планове за преминаване към американско гориво, V блок може да се зареди със запасите на VI блок", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Но спънка можем да имаме с доставките на резервни части за оборудването на ядрените реактори. 

"Турбини, генератори - всички са руско производство. Трябва да се търсят други алтернативни производители на резервни части. Също така и инженерни услуги, трябва да намерим алтернативни на руските заводи. В Чехия има подходящи, които можем да ползваме", предупреди Касчиев. 

От думите му стана ясно, че вероятно ще има проблем при преминаването от руско към американско ядрено гориво

"Без координация между американците и руснаците е трудно да се направят касети със същите характеристики", убеден е експертът. Той подозира и лобиране от страна на държавата за определена фирма.

"Вчера МС взе решение АЕЦ "Козлодуй" да приеме всички правни действия, така че да осигури до 2024 г. подмяна на руското с американско гориво. Дори и АЕЦ да го направи това, после е нужно има лицензиране от АЯР. Това означава ли, че МС разпорежда на независимия регулатор за преминаване към американско гориво - това е неспазване на принципа на независимост на регулатора и намеса в неговата работа", коментира Георги Касчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
Дядката не знае ли, че договор се подновява от купувача, а не от продавача хахах Сигнализирай за неуместен коментар