Позволява ли АЕЦ "Козлодуй" на приближени фирми да купуват евтин ток?

Казаното от Еленко Божков не отговаря на истината, твърдят от атомната централа

14.06.2022 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

За нередности в АЕЦ "Козлодуй" съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт и член на стратегическия съвет към президента - Еленко Божков. По думите му ръководството на атомната централа умишлено не съобщава кога пуска реактор и така дава възможност на приближени фирми да купуват евтин ток. 

"Те казват, че е включен в определен ден, а всъщност не е така. По този начин това, че търговците не знаят, че реакторът е включен, се дава възможност на приближени до ръководството на атомната централа фирми да се възползват от количеството енергия на ниски цени", твърди Божков. 

Потърсихме за позиция АЕЦ "Козлодуй". Оттам отказаха коментар, но заявиха, че казаното от Еленко Божков не отговаря на истината. 

Енергийният експерт продължи с атаките срещу централата, като потвърди, че на 24 май в централата наистина е имало пожар, който е бил прикрит от ръководството. 

"Те са бързали, забравили са да поставят един датчик, изтича масло и се запалва. Всяко отричане е безсмислено. Трябва да се направи следствие" категоричен бе Божков. 

На сайта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" има съобщение, че на 24 май в 09:46 часа в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Враца е получен сигнал за пожар в Главна циркулационна помпа №3, в хермозоната на V енергоблок, на територията на електропоизводство-2, на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Произшествието е ликвидирано с 3 противопожарни автомобила. 

От АЕЦ "Козлодуй" са категорични, че пожар в централата не е имало. На сайта им пише, че на 24 май по време на пускови операции на 5 блок е сработила пожароизвестителната инсталация. При извършения оглед е установено задимяване от омаслена топлоизолация на тръбопроводната система на една от четирите главни циркулационни помпи. 

Въпреки че не е имало запалване, съгласно протоколите за действие дежурните екипи превантивно са използвали прахови пожарогасители, за да обезопасят димящия участък. От Агенцията за ядрено регулиране съобщават, че са уведомени за ситуацията. 

Преди 6 дни на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов първи обяви, че в АЕЦ "Козлодуй" е имало пожар. Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев го обвини в лъжа и всяване на паника.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК