Приоритетите на кабинета "Василев": Нови ядрени мощности и смяна на ВСС

На този етап заявка за подкрепа са дали 109 депутати

06.07.2022 | 19:20 Редактор: Теодора Патронова
Приоритетите на кабинета

Ясни са основните приоритети на бъдещият кабинет "Василев". Втората законодателна част вписва точно 40 законопроекти, които трябва да бъдат приети до края на януари следващата година. 

Ако кабинетът "Василев" получи възможност да управлява България, той залага определени акценти в отделните сектори. Сред тях са одобрение и изпълнение на оперативните програми за периода от 2021 до 2027 година. Нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ "Козлодуй" на алтернативно ядрено гориво. Избор на нови членове на ВСС и на инспектората към него и автоматично определяне на минималната работна заплата. 

Сред акцентите са безплатни учебници до 12 клас включително. Въвеждане в експлоатация на първата въздушна линейка у нас, както и подписване на споразумение с Румъния за 5 моста на река Дунав. Също така проект за тунел през "Петрохан" и Прохода на Републиката и действия за присъединяването към Шенген. 

На този етап заявка за подкрепа към кабинета "Василев" са дали 109 депутати - народните представители на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Ако към тях прибавим и шестимата независими народни представители, общият брой на депутатите става 115. Но независимите депутати си дадоха срок до петък, за да преценят дали ще дадат ще дадат своята подкрепа на ново бъдещо правителство. Но с 115 депутати в пленарната зала проектокабинетът на Асен Василев не може да получи властта в страната, тъй като са необходими 121. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК