Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. д-р Каракостов: Здравната реформа от 1 август няма да осигури повече грижа за пациента

"Тази система няма да подобри здравеопазването от гледна точка на това болният да е в центъра", смята той

29.06.2022 | 21:14 Редактор: Жаклина Иванова

Къде отиде здравната реформа?

"За първи път министър си позволява да стартира реформа, и то такава, каквато от години бихме искали да се осъществи - реформа в здравеопазването с цел неговата електронизация", каза началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. д-р Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Относно информацията в общественото пространство, че в последните дни на правителството се махат шефове на болници, той посочи, че при много от реформите има жертви.

"Може би част от реформите във всички сфери минават през това. Стига това да бъдат етапите за нещо по-добро и градивно, както и да бъде в помощ и полза на лекарите и пациентите", уточни проф. д-р Васил Каракостов пред Bulgaria ON AIR.

Според него документите, предоставени от МЗ, за попълване на история на едно заболяване при пациенти в електронен вариант, съдържат редица недостатъци и имат нужда от подобрения.  

"Това по никакъв начин няма да помогне за повече грижа и време за пациента и за улеснение на лекарите. Излиза, че лекарите ще трябва да стоят по цял ден на компютъра, както и че не е важно дали ще излекуваш пациента, а да го отчетеш по начина, по който максимално да си затруднен", обясни началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Той отбеляза, че във въпросния документ има 8 подписа на лекуващия лекар и на завеждащия отделението.

"Накрая има един абзац - валидиране на документа. Двамата медици трябва да си валидират предишните подписи, с които да се подписали. С един химикал ще подпиша документа за 3 секунди. Но от 1 август се въвежда електронното здравеопазване с електронен подпис. Няма лекар, с който да съм контактувал и той да не се е хванал за главата", подчерта проф. д-р Васил Каракостов.

Гостът в студиото е категоричен, че подобни практики за такъв тип електронно здравеопазване не могат да бъдат наблюдавани никъде по света.

"Относно документа, има хора, които по трудова характеристика са отговорни за достоверността му. Те могат накрая да го валидират с подписите си и да се приключи. Тази система няма да подобри здравеопазването от гледна точка на това болният да е в центъра. Лекарите ще отделят повече време за работа с компютър и попълване на листи, отколкото да се занимават с пациента", категоричен бе той.

Проф. д-р Васил Каракостов апелира да се направи всичко възможно, за да се поправят недоразуменията в новата система и да бъде улеснена за използване от медиците.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК