Абсурд: Електронно здравеопазване, а връщат пациенти за хартиени листчета

Въвеждането на е-направление за хоспитализация ще стане факт от 1 август

06.06.2022 | 19:18 Редактор: Здравко Черкезов

Грешките в софтуера за издаване на електронни направления вече са отстранени. Това гарантираха от фирмата изпълнител по време на среща със здравния министър Асена Сербезова. 

Миналата седмица тя предупреди фирмата, че ще се стигне до санкции, ако не отстранят проблемите. От Bulgaria ON AIR все пак проверихме работи ли наистина безпроблемно системата.  

Д-р Христо Димитров е личен лекар, а през кабинета му на ден минават около 20 души. Той започва да издава електронни направления от 1 юни. Проблем от негова страна няма, но  много от пациентите му имат и се връщат в кабинета му. Оказва се, че в много от случаите направлението не е видимо при различните специалисти. 

"И в лаборатория, и при специалист пациентите масово не успяваха да открият електронния запис (колегите по-точно, а не пациентите) и те бяха връщани за този дълъг 12-буквено-цифрен номер. Представете си една възрастна пациентка или пациент да разнася тези листчета – това е абсурд и говорим за е-здравеопазване с хартиени листчета", оплака се д-р Димитров.

Според управителя на фирмата изпълнител "Контракс", няма проблеми с актуализацията на софтуера за електронните направления. От днес работи и последната версия за всички лекари. 

Следващата стъпка на здравното министерство е въвеждането на електронно направление за хоспитализация, което ще е факт от 1 август.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК