БЛС иска отсрочка от 2 седмици за е-направленията, завежда колективен иск заради хаоса

През това време медиците ще могат да издават направления без стрес

03.06.2022 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева
БЛС иска отсрочка от 2 седмици за е-направленията, завежда колективен иск заради хаоса

Български лекарски съюз ще предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъде направена двуседмична отсрочка на клаузата, касаеща електронните прегледи и направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските. Това ще даде възможност на българските граждани да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания без проблем, а лекарите да не бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация.

Управителният съвет на Български лекарски съюз е взел решение да съдейства за завеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти.

БЛС настоява компетентните органи да направят необходимите проверки и да установят кои компании  не са изготвили в срок програмните си продукти. Настояваме още и за въвеждането на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер, пише в позицията на БЛС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК