Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолози: Правителството е в агония, край на барикадните лидери

Светлин Тачев посочи, че кабинетът е крехък, а Цветанка Андреева добави, че властта се самосваля с това празно говорене

17.06.2022 | 21:06 Редактор: Теодора Патронова

Ще успее ли опозицията да свали правителството? 

"Ставаме свидетели на падането на властта. Смъртта на това правителство е предизвестена. Страхувам се, че нищо не може да го спаси. На власт не можеш да останеш на сила, обществото те сваля. Твърдите ти партийни ядра излизат на протест, но падането от власт е факт", каза политологът Цветанка Андреева в "Денят ON AIR".

"Вотът на недоверие зависи от няколко депутати. Нещата са леко на кантар, защото имахме 126 души, днес има нов отцепник от ИТН  и стават 125. Не е сигурно дали Делян Пеевски ще е в зала да гласува, което прави 124 души. Остават четирима, които могат да се появяват от ИТН примерно, и да гласуват "против" или да се въздържат. Тогава вотът на недоверие няма да мине. Интересното е, че досега вот на недоверие не е минавал в България, това ще е прецедент, ако се случи", коментира политологът Светлин Тачев.

Той добави пред Bulgaria ON AIR, че правителството е в агония, може да се задържи още известно време, но това ще доведе до зависимости. По думите му, ако закрепят някакво мнозинство пак ще е много трудно, защото означава да има всекидневна мобилизация всички хора да са постоянно в парламента. Политологът поясни, че се върви към предсрочни избори, което не е много адекватно на ситуацията, защото освен кризите, които са около нас, и войната, има шанс да влезем и в политическа криза

"Непрекъснато се говори това клише за промяна на политическия модел, политиците не осъзнават ли, че са променили политическия модел. Вече нямаме двуполюсен модел. Вече нямаме дори и коалиционен модел, в който имаме един силен лидер, който изгражда около себе си коалиция. Дотук го наричахме фрагментация, но от тук насетне това многообразие в парламента трябва да търси нов тип лидерство. Край на барикадните лидери. Тези хора трябва да осъзнаят, че барикадните лидери могат да влязат в парламента, но не могат да изградят мнозинство", изтъкна Андреева.

Тя разясни, че коалицията рухна, не само защото се разруши от вътре, а защото тези хора успяха да се скарат с всички. Тачев посочи, че това правителство е било крехко и с големи идеологически разделения. Според него кабинетът се е разпаднал от нищото. Андреева подчерта, че властта се самосваля с това празно говорене и изпращането на неверни послания. 

"От днешния коментар на Радев се вижда, че той остава равно отдалечен от двете крайности. Преди е изразявал позицията си, която е, че не са ни нужни нови избори. Има и още нещо защо той не би искал нови избори, защото трябва отново да съставя служебен кабинет в условия на кризи. Всичко, което се трупа от тези кризи върху правителството, ще се трупа и върху него", обърна внимание Тачев. 

Андреева каза, че когато президентът за пореден път е огорчен от поредното Народно събрание, това означава, че самият той не се справя с политиките, които при него са били стратегия за бъдещето. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК