Защо ескалира напрежението в НС и кой е изнервен от "празното чекмедже"?

Хамид Хамид от ДПС и Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" споделиха гледните си точки

17.06.2022 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

С напрежение и физически сблъсък започна заседанието на парламента. Депутатите от ДПС и "Продължаваме промяната" се спречкаха в пленарната зала. След декларация на Костадин Костадинов от "Възраждане" против снощния протест в подкрепа на отстранения Никола Минчев и последвала словесна престрелка, депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев беше блъснат от колегата му от ДПС Хамид Хамид

"Стана някаква суматоха. Отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов "боклук". Той е с патерици. Г-н Ананиев ме държеше за сакото и крещеше нещо в ухото ми. Обърнах се, леко го побутнах, той театрално се хвърли назад. Свикнал е да се търкаля", разказа Хамид Хамид.

"От моя страна не е имало реплика. Зад мен седеше г-н Костурков, който говореше с някои от техните. Изнервени са, защото чекмеджето е празно за тях. Опитват се да направят преврат в държавата с помощта на ИТН и "Възраждане", каза на свой ред Настимир Ананиев.

Бяха поискани и сериозни наказания за участниците, като изключване на депутати от няколко заседания. Това се оказа и поредния тест за мнозинство в парламента. Председателят на НС отказа да наложи наказания. 

Напрежението в залата се нажежи при острата декларация на "Възраждане". От трибуната Костадин Костадинов сравни вчерашния протест с гражданска война. 

"Вчера станахме свидетели за опит за Майдан, опитче за Майдан. Опит, който не се получи напълно, защото Майдан се прави с мъже. Предстои дебат за вота на недоверие, нека не допуснем тази фашистка измет да ни отнеме държавата", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Аз бях на същият протест и видях, че по него хвърляха стотинки, не копейки. Когато говори за протестиращи и за организация, това това е човекът, който кара тук хора с автобуси", отвърна Явор Божанков от БСП.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК