Никола Минчев, който бе "освободен", както бе избран – с аплодисменти

34-годишният юрист спечели симпатиите и на леви, и на десни

17.06.2022 | 19:21 Редактор: Здравко Черкезов

Само половин година след като пое поста председател на парламента, Никола Минчев беше предсрочно освободен - с аплодисменти не само от депутатите, но и от хората на площада. 34-годишният юрист даде заявка за обещаваща политическа кариера и спечели симпатиите и на леви, и на десни.

Едва на 34 години Минчев зае най-високия държавен пост в  47-ото НС. Единидушно, с аплодисменти и призиви за обединение. 

"С избора на 7 формации, избирателят ни показа, че иска екипна работа, а не авторитарна работа. Длъжни сме да се съобразим с волята му. Ще има спорове, но в рамките на дискусия. Нека в пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика", заяви той във встъпителната си реч.

Само 6 месеца и 13 дни по-късно същият състав на парламента го свали от председателското място. За половин година от най-високата трибуна в пленарната зала Минчев остана в историята на парламентаризма като обединител на 7-партийния парламент. 

Още след първия месец в парламента неговото име вече беше в епицентъра на скандал. Поводът - положителен тест за коронавирус след КСНС при президента. А месец преди да бъде свален, Минчев трябваше да отговаря защо парадният вход на НС осъмна затворен с решетки. 

"Това е по желание на охраната във връзка с януарските събития, когато имаше и пробив в сигурността", обясни тогава той.

Решетките на входа паднаха,  падаха и преградите в залата. И само за половин година Никола Минчев беше предсрочно освободен с подкрепата на част от депутатите, които го избраха. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК