Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гечев, БСП: Не можем да искаме оставката на Ицо Хазарта, хората да мислят като избират

Актуализацията на бюджета може да бъде приета до края на юни, ако бъде внесена в началото на следващата седмица

02.06.2022 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева

Втори ден скандали тресат Народното събрание - обиди, физически нападки, неприлични жестове. 

"В парламента има много добри професионалисти, но и случайно попаднали хора. Затова избирателите трябва да си отварят очите, когато избират, защото има хора, на които мястото им не е там. Парламентарист, който и да е той, да прави такъв жест и то точно на 2 юни, не е редно. Разни хора, разни идеали", коментира депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той уточни, че оставка на парламентарист не може да се иска, освен ако сам не я подаде. Но изрази съмнение, че Ицо Хазарта би го направил. 

Депутатът от левицата е оптимист, че актуализацията на бюджета може да бъде приета до края на юни.

"Имаме лоша практика, когато бюджет е приеман в 3-4 часа сутринта и се е работило по 2-3 дни денонощно. Ако се внесе в началото на следващата седмица, има време да мине през всички комисии, да влезе на първо четене в НС, след това да има поправки, и да бъде приет до края на юни. Така хората ще усетят социалния пакет", заяви Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител подчерта, че целта на антикризисните мерки е да се помогне на най-бедните, така че техният жизнен стандарт и покупателната им способност да не паднат много. И определи като неоснователни исканията на работодателите и готовността им за протести. 

"Когато протестират, трябва да сравним какво правят нашите работодатели и какво в другите страни членки на ЕС. Българските работят с най-нисък данък върху печалбата от 10%, с най-евтиния ток, най-евтината работна ръка, най-евтините горива. Въпреки това не са конкурентоспособни", подчерта депутатът от БСП.

Според него 0% ДДС на хляба е добра мярка, която ще бъде усетена от потребителите.

"Би било по-добре да са по-целенасочени компенсациите, никой не може да тропне на масата и да налага на другите три партньора в коалицията какво да стане. В икономиката има един принцип - не бива да се прави нещо, за което ще има по-големи разходи за контрол, отколкото, ако няма контрол", коментира народният представител.

Левицата очаква от коалиционните си партньори добра аргументация за механизма за контрол при компенсацията от 25 ст. за литър гориво. И едва тогава ще реши дали да подкрепи предложението в зала. 

Проф. Гечев е убеден, че фирмата, която доставя газ от САЩ до България, няма да остане в тайна. 

"Обществеността има право да знае коя е фирмата. Може да има търговска тайна в договора. Но в крайна сметка ние трябва да знаем коя е фирмата и при какви условия доставя. Такава доставка няма как да остане скрита. Аз бих искал да видя договора. Тези два танкера стигат за 1 месец. Къде е договорът за такива ритмични доставки?", попита народният представител.

Той изрази и опасения дали Турция и Гърция ще имат възможност и желание да извършат разтоварване на танкерите и при какви условия. Депутатът потвърди позицията на БСП, че преговорите с "Газпром" трябва да продължат.

"Русия има пълно право да прекрати доставките срещу евро и долари. САЩ и техните услужливи партньори от Западна Европа блокираха техни 300 млрд. долара. Русия оставя сметката на България в долари, иска нова сметка в рубли. Руската страна иска като изнася националното си богатство да получава рубли, за да не могат да им блокират средствата", подчерта проф. Гечев.

По отношение на готовността на България за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г. той заяви, че първо трябва да бъде направен анализ за ефекта от БНБ и Министерството на финансите.

"Докладът на нашите партньори е циничен, защото еврозоната има дълг 90% от БВП, ние имаме 21%. Техният бюджетен дефицит е 7% от БВП, нашият - 4,1%. Три страни от еврозоната имат по-голяма инфлация от нас. Тук има някаква политическа поръчка. Българите трябва да сме сигурни, че към 1 януари 2024 г. българската икономика ще бъде конкурентоспособна. Да се водим от интереса на България, а не само на ЕС", коментира събеседникът.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК