Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Мая Манолова: Ще дават по 25 ст. за литър гориво и то на най-големите джипове

Най-бедната държава в Европа плаща най-скъпия руски газ, казва лидерът на „Изправи се България“

30.05.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

„Новият състав на Комисията за енергийно и водно регулиране мина в нелегалност – дълго време не работеше сайтът, а сега се оказа, че не обявяват исканията на топлофикациите и на ЕРП-тата за повишаване на цените, за да не тревожат гражданите. Факт е, че топлофикациите искат по-високо парно, а колкото до тока – дочува се, че някои ЕРП-та от тях са поискали два пъти по-висок ток. Поради тази причина ние от „Изправи се България“ поискахме оставката на енергийния министър. Той показа, че над интересите на българските домакинства и фирми поставя тези на посреднически и комисионерски фирми, които очевидно са близо до новата власт. Предполагам, че ще има и следващи посредници. Ние сме едни от първите, огласили цялата схема, защото продължаваме да купуваме руски газ, но с тридесет и няколко процента по-скъпо. Също така за никоя друга от водещите страни-членки на Европейския съюз няма проблем с финансовия и валутния риск. Само за нашия енергиен министър и за българското правителство. Това е една легенда, за да се вкарат уж тихомълком и безобидно посреднически фирми, които да приберат над 110 млн. само за месец май. Не разбираме защо се пази името на фирмата, цената на втечнения газ, точката, на която ще се разтоварват двата танкера, лично договорени от премиера Петков“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Мая Манолова, лидер на „Изправи се България“.

„Когато някой управляващ каже „на всяка цена“, обикновено се оказва, че цената я плаща българският народ. Най-бедната държава в Европа плаща най-скъпия руски газ. Енергийната независимост от Русия се превърна в енергийна зависимост на приятелите от четворната коалиция, което е театър на абсурда в условията на тежка криза. Това са и самите причини парното, токът, газът и водата да поскъпват толкова драстично и инфлацията да се покачва. Вместо да компенсират навреме и изцяло фирмите, които предлагат основните продукти на пазара, те просто ги оставиха на произвола, цените и литна нагоре и духът е изпуснат от бутилката. Инфлацията в България е два пъти по-висока от средноевропейската, а българите са няколко пъти по-бедни от средните европейци. Спестяванията се топят, доходите не достигат и антикризисните мерки на властта се оказаха поредния кризисен PR и прах в очите на хората“, коментира Мая Манолова.

„Те отново спестяват от възрастните хора и това крие огромни рискове за тях, защото те просто няма да оцелеят есента. За какво първо да стигнат тези увеличения на пенсиите? Парното ще поевтинее по ДДС с 11 %, но през КЕВР ще поскъпне със 111 %. Кое да платят първо пенсионерите – парното, тока или лекарствата? За храна няма да остане нищо. Подигравателното отношение на властта към уязвимите групи започва да става опасно за българските граждани“.

По повод предложената нулева ставка на цената на хляба, Мая Манолова отговори:

„За съжаление това няма се отрази върху цената на хляба и дори той да поевтинее с 20 стотинки, в двадесет и първи век не очакваме, че хората ще се хранят само с хляб. Млякото, кашкавалът, зеленчуците, олиото, месото поскъпнаха с между 30 и 50 %“.

„Освен сваляне на ДДС върху основните хранителни продукти, те да бъдат съчетани и с таван на цените. Не чух от БСП да поставят червени линии по отношение на възрастните хора, най-бедните български домакинства и работещите бедни. Имат вицепремиер и можеха да се преборят за хората в най-голяма нужда. Имаше начини, които бяха предприети в останалата част от Европа, като пряката финансова подкрепа за домакинствата – в Гърция по 200 евро, в Румъния по 300 евро, Италия по 400 евро. Тук ще раздават по 25 стотинки за литър гориво, и то на най-големите джипове“, казва Мая Манолова.

Цялото интервю гледайте във видеото!