Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш просветен министър: 24 май е непартиен празник, народът ни е заедно

Проф. Танев заяви, че се надява празникът да не се фашизира

24.05.2022 | 20:35 Редактор: Теодора Патронова

Дават ли си сметка управляващите, че науката е слънце?

"В някакъв смисъл е важно да не изтървем духовността. Мисля, че укрепването на българската култура с всички средства от страна на българската държава, а и продължаващата реформа в образованието, са по-добрите пътища нататък. Ще ми се 24 май да не се фашизира - да не стане националистичен от национален", заяви бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в "Денят ON AIR".

Според него 24 май е националният празник, но той не може да измести 3 март. Той добави, че 24 май е най-обединяващият българите празник и това си е традиция, която е залегнала дълбоко в българите. Гостът се надява да продължим да пазим светостта на този празник в бъдещето. 

"Дълго време тлееше идеята, че трябва реформа в образованието. Бих предпочел едно преправяне на Закона за висшето образование. Не изцяло нов, още е рано, защото в момента всички в науката и производството са ангажирани с това да доближат научната и производствената сфера. Има много неща, които в момента се правят в крачка. Българското висше образование не може да остане назад, то трябва да се модернизира. Реформата висеше и продължава да виси над нас", изтъкна проф. Танев пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че акад. Денков има поглед над това как се финансира наука, но не е сигурен дали е достатъчно добър политик, защото когато има голяма реформа трябва предварително да се обсъжда. Той отбеляза, че реформата, която се формира, е правилна, но не е правилно, че се прави неизпипано. По думите му една голяма реформа се прави не в рамките на един мандат, а по-дълго. 

"На 24 май народът ни е заедно, и то спонтанно. Тук не участват партиите. Това е един празник, който не е партиен. Политическата ни сцена е в една преходна ситуация. Не знам докъде ще стигне преходът, защото започна да се губи смисълът на това накъде ще се променяме. От друга стана това, което липсва, все повече се вижда - стратегическа визия. Нямаме хора, които действително имат компас в сърцето и главата си, за да водят. Хора, които знаят накъде трябва да бъде България", подчерта проф. Танев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК