България празнува 24 май! Шествия заляха улици и площади в цялата страна

На бургаския плаж се появи българската азбука от пясък

24.05.2022 | 13:56 Редактор: Елеонора Танева

Почит към българските букви и техните създатели отдадоха малки и големи в цялата страна. Букви от българската азбука - това беше символът на празничната атмосфера. 

С грандиозно шествие, съпроводено от хиляди граждани, Пловдив отбеляза 24 май. В него участваха ученици от 51 пловдивски училища. Тържествата започнаха от хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Именно в Пловдив за първи път в училището на Найден Геров се отбелязва празникът преди 171 години. 

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай отслужи молебен. Държавният глава Румен Радев избра Пловдив, за да отбележи празника. Двамата с кмета Здравко Димитров поведоха шествието. 

"Нека тачим нашата история и традиции, но и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред нашите учители и просветители", каза в словото си Румен Радев.

Празничната програма във Варна започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично" и фолклорна композиция. А в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука и бели гълъби. Под звуците на химна "Върви, народе възродени" тръгна празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий".

По традиция по улиците на Велико Търново премина шествие, в което се включиха над 1000 жители и гости на града. Начело на шествието бяха деца, които носеха портрети на светите братя Кирил и Методий и на бележити българи, оставили ярка следа в просветата и духовността. 

Българската азбука от пясък се появи на бургаския плаж. Артистичното семейство Пол и Реми, британец и нидерландка, които от 13 години живеят в България и отдавна създават изкуство върху пясъка в морския град, отново изненадаха бургазлии. Този път за празника на българската просвета и писменост.

"Аз правя алфа, бета на Кирил и Методий от пясък, само пясък и вода от морето. Честит празник!", каза Рени.

Събитията в Благоевград започнаха с тържествен концерт. 24 май е и празник на града. По традиция се организира масово шествие на ученици. Тази година те се отправиха към централния площад, разделени на три лъча. А в празничния ден абитуриентите от Националната хуманитарна гимназия си взеха довиждане с любимото училище на празнична церемония в двора на гимназията.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК