Денков: Дължим националното си самочувствие на Светите братя Кирил и Методий! Поклон!

"Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух", посочи образователният министър

24.05.2022 | 10:18 Редактор: Жаклина Иванова
Денков: Дължим националното си самочувствие на Светите братя Кирил и Методий! Поклон!

"Честит празник на всички Вас, които пазите и развивате българския език, българската наука и култура в Родината и извън нея. Днес се прекланяме пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий, на които дължим не просто нашата азбука, а нашето национално самочувствие. Благодарение на тях се гордеем, че сме различни и неповторими, че сме сред първопроходниците на европейската цивилизация. От нашите общи усилия днес зависи да запазим стратегическото място на България не само в културно-историческото наследство, но и в настоящето и бъдещето на Европа", каза министърът на образованието и науката Николай Денков по случай 24 май.

"Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух. Знаете го най-добре Вие - учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни. През изминалите две години на тежки изпитания Вие доказахте своята отдаденост към мисията на съвременни просветители, за което Ви дължим дълбок поклон. Вярвам, че и занапред заедно ще работим за постигане на общата ни цел – по-качествено образование на следващите поколения българи", подчерта още той.

Денков отправи и специална благодарност на учителите в българските неделни училища в чужбина, посочиха от пресцентъра на МОН.

"Поздравявам всички продължители на светлата мисия на Първоучителите за съхраняване и разпространяване на българския език, българската култура, духовност и традиция. Докато Ви има, ще я има и България, защото "народността не пада там, дето знаньето живей!", отбеляза образователният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК