Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какви реформи предвижда МОН за висшето образование и защо от гилдията са против?

"Презентираха се предложения за реформи, а не бяха дискутирани в Съвета на ректорите", каза проф. Миглена Темелкова

23.05.2022 | 21:05 Редактор: Жаклина Иванова

Министерството на образованието и науката с нови академични изисквания към висшите учебни заведения.

На първо място реформите тази година сякаш не стихват. Те започнаха още от февруари на един Съвет на ректорите, когато министър Денков презентира пред медиите, но не и вътре в Съвета на ректорите, идеята си за сливане на някои висши училища. Това посочи ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя изрази мнението си, че дори МОН не е уточнило какво влага във всеки термин, циркулиращ в публичното пространство.

"Едно е сливане, друго е консолидиране. Различни термини се появиха, но никой от тези, които предлагаха реформата, не каза кой термин какво означава и досега. В едно от интервютата на министър Денков бе посочена формулата - атестиране, акредитиране, консолидиране. В последните месеци станахме свидетели и на реформата за атестирането", подчерта проф. Темелкова.

Запитана защо са против реформата, тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че това, което е смутило гилдията, е че са се презентирали промени и предложения за реформи, без те да бъдат дискутирани в Съвета на ректорите.

"Реформа е необходима. Нужна е по отношение на атестирането на преподавателите, акредитирането на висшите училища и наукометричните показатели", категорична е тя.

Проф. Темелкова коментира и недоволството и подписката на нейни колеги, които са алармирали, че "атестирането се прокрадва в разрез с академичната автономия".

От МОН казват, че целта на тази реформа е повишаване на качеството на българското висше образование, уточни тя, като добави, че това трябва да се случи, но когато има разговор на експертно ниво, когато се постигне консенсус в гилдията и тези критерии не се прокарват с подзаконов нормативен акт.

Проф. Темелкова взе отношение и относно критичната ситуация с "Български пощи". Според нея драмата не е неочаквана, защото в последните 10 г. "Български пощи" е било неглижирано от държавата предприятие, което всъщност е част от държавната сигурност.

"Български пощи" са губещи, защото държавата не е поставила като приоритет печалбата или превръщането на активите в пълноценен паричен поток. Години наред финансовият колапс бе неизбежен при "Български пощи", завърши тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК