Проф. Темелкова: Висшето образование има нужда от прецизна реформа

Според ректора на ВУТП идеята за консолидиране на висши учебни заведения не е лоша

28.03.2022 | 10:39 Редактор: Теодора Патронова

Как да развием системата на висше образование?

"Образованието е една много консервативна система и в нея трябва да се стъпва много внимателно. Поради това лансирането с гръм и трясък на определени реформи невинаги се възприема по най-добрия начин. Идеята за консолидиране на висши учебни заведения не е лоша. В нея има какво да се доработи и да се надгражда, но не смятам, че това беше най-правилният подход за презентирането в общественото пространство", коментира ректорът на ВУТП проф. Миглена Темелкова в дискусията на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование". 

"Има много атрактивни висши училища и в България. ВУТП е едно такова висше училище. Нещо повече - то е най-разпознаваемото в професионално направление комуникационна и компютърна техника в чужбина. То събира най-много чуждестранни студенти в това професионално направление. Така че подходът за консолидиране трябва да бъде изключително прецизен, защото може чрез тази консолидация някои висши училища да загубят позиции, които имат", подчерта тя.

Проф. Темелкова поясни, че има потребност от реформа, но тя трябва да бъде изключително прецизирана и базирана на анализ

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК