Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Денков за сливането на университетите: Щом е смислено и нужно, трябва да стане!

Просветният министър каза и кога ще отпаднат тестовете за децата

24.02.2022 | 21:19 Редактор: Здравко Черкезов

Образованието е приоритет в Бюджет 2022, като за него е заложено съществено увеличение от над половин милиард лева. Акцент е средното образование, защото там има натрупани много проблеми. Нямаше никакво колебание, че учителските заплати трябва да се увеличат, защото имаме много хора на пенсионна възраст и трябва да продължаваме да създаваме атрактивни условия за учителите. 

Това коментира просветният министър акад. Николай Денков в студиото на "Денят ON AIR".

Увеличението на учителските заплати е средно с 12% за страната. За учители с голям трудов стаж и добра квалификация заплата може да стигне 2000 лв.

МОН ще бори агресията в училище с инвестиция от 90 млн. лв., които ще отидат в извънкласни дейности.

"Първо, да съберем децата важно, защото след дългото онлайн обучение част от тях и по-трудно се адаптират към учебната среда. Бидейки заедно, правейки заедно нещо приятно като спорта и изкуствата, идеята е те да се чувстват по-приятно в училище. Спортуването намалява напрежението и това би трябвало да помогне с агресията", обясни акад. Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изрази увереност, че тестовете за децата работят и са си изпълнили основната цел. Кога ще отпаднат, ще стане ясно след консултация на здравния министър д-р Асена Сербезова с експерти.

"Тази седмица все още имаме заболявания на децата, които са два пъти повече в сравнение с предишната вълна", отбеляза просветният министър.

По думите му, изместването на първия учебен ден е важно, защото "децата ни учат по-малко, отколкото другите деца".

"Това е сериозна промяна, но трябва да върви успоредно с промяната в програмата и учебниците. Започнахме вече работа по тази тема. От една страна, как да организираме по-добре седмиците, и от друга, как да променим учебното съдържание, за да е по-адекватно", изтъкна акад. Денков.

"Нашият интерес е децата ни да са най-добре подготвени за бъдещето, което ги очаква", добави той.

Относно сливането на университетите просветният министър коментира:

"Ще припомня изказванията на трима бивши министри, които казаха: Да, това отдавна трябваше да се случи, то не става и сега няма да стане. Е, аз не съм съгласен с тази постановка. След като е смислено и нужно, трябва да стане!"

И уточни, че университетите ще имат своя автономност, която ще е свързана с научните изследвания и лекциите в техните силни профили.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК