Парите на университетските преподаватели - за правене на наука, а не за брой студенти?

Много трудно може да се намалят университетите, смята проф. Тодор Танев

10.02.2022 | 20:54 Редактор: Теодора Патронова

"Няма почти никаква промяна в парите, които се дават за наука и образование тази година. Тези два милиона за БАН не са гавра, по-скоро са политически акт за отдушник. С тези два милиона нищо не може да се плати или не може да се направи промяна", коментира бившият просветен министър проф. Тодор Танев в "Денят ON AIR".

Той би искал да се развива отделна политика за младите учени.

"Две трети от преподавателите работят по проекти. Никой не разчита само на заплатата. Както и учителите. Половината от учителското съсловие дава частни уроци. Нормално е преподавателите в държавните висши училища да имат малко по-високи заплати от учителите. За съжаление, преподавателите правят наука, но я правят като частни лица, които са в рамките на висшите училища, но не дават и един лев за факултета си", изтъкна проф. Танев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че това трябва да се промени. 

"Нашите университети да започнат да правят наука не вън, а вътре. А преподаването да е паралелна област, а не основна област", добави проф. Танев. 

Бившият министър коментира и обсъжданото на сливане на университети, като според него това е станало "жълта" новина. 

"Профилът на проф. Николай Денков е на човек, който търси и намира пари за правене на наука. Това му е силата. Висшето образование трябва да се промени по друг начин. Това няма да стане с икономически мерки, които нямат връзка с научните мерки", обърна внимание проф. Танев. 

Той смята, че изборите за ръководство в университетите не трябва да почиват на същите принципи, на които почива изборът на политици. 

"Трябва да се дават пари на университетските преподаватели за наука. Заплатите не трябва да са за брой студенти, а да бъдат за правене на наука. Преподавателите трябва да знаят английски перфектно", подчерта бившият министър.

"Нещо като е дадено трудно се взема. Има комплекс за малоценност в по-малките градове. Там е въпрос на престиж да имат някакъв филиал на университет. Много трудно може да се намалят университетите. Може да се направи мрежа на университетите - взаимен обмен на учени", поясни още проф. Танев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК