Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Медик: Клинични пътеки, с които най-много може да се лъже, са увеличени най-много

Съмнявам се, че отделените суми ще достигнат като процент до увеличаване на заплатите, заяви проф. Васил Каракостов

16.05.2022 | 21:07 Редактор: Теодора Патронова

Ще се получи ли този път опитът на управляващите за здравна реформа? 

"В подписания анекс, ако човек се задълбочи и види по какъв начин се повишават стойностите на клиничните пътеки, ще види, че тези пътеки, с които най-много може да се лъже, са увеличени най-много. Аз се съмнявам, че така отделените суми в клиничните пътеки ще достигнат като процент до увеличаване на заплатите", изтъкна началникът Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в "Денят ON AIR".

Според него това не е начинът да се остойности трудът. Той подчерта, че това трябва да стане чрез модели, които са възприети в повечето европейски държави. По думите му, в момента се прави едно преразпределение на някакъв вид средства, но не става ясно как точно ще се случат нещата. 

"Ние не можем да говорим в момента за реформа в здравеопазването поради много причини. Няма ясно формулирани кои са проблемите, които налагат тази реформа. Усилията трябва да се хвърлят както върху условията на труд, така и да се мотивират тези хора да работят. Организацията в здравеопазването няма да стане с отделно разместване на структурирането на клиничните пътеки", коментира проф. Каракостов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че последните две години са били стрес за здравната система, а тя се е справила по подобаващ начин. Той обърна внимание, че извънредното купуване на медикаменти заради пандемията доста е обрулило здравеопазването. Проф. Каракостов добави, че при тази несигурност в момента не може да се извърши реформа.

"Не очаквах, а и не съм се надявал в рамките на три месеца да започне някаква осезаема реформа. За да се случи това, целият парламент трябва да гласува за определени компоненти, които да създадат тази реформа. Тогава здравният министър трябва да каже, че може да реализира тази здравна реформа, ако всички гласуват едновременно. Това е абсолютно релевантно, защото е за всички нас", разясни той.

Проф. Каракостов  похвали началото на  електронизацията на здравеопазването. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК