Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трайчо Трайков: Няма газова криза, има проблем с цените на газа

Най-обещаващ е вариантът за увеличаване на количествата газ по договора с Азербайджан, смята той

13.05.2022 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

"Не мисля, че има газова криза, защото газ има. Има проблем с цените от близо година. Договорът с "Газпром" в голямата си част също е основан на пазарните цени. Полша купува газ от Германия, която е имала по-ниска цена от "Газпром". По този модел може да купуваме газ от Сърбия, ако се договорим с тях. Най-обещаващ е вариантът за увеличаване на количествата газ по договора с Азербайджан", заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в "Денят ON AIR".

По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви, че oт 1 юли България ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан. Това ще бъде възможно, въпреки че интерконекторът с Гърция не е готов.

Трайков отбеляза, че останалото необходимо количество газ на страната ни трябва да бъде компенсирано по други начини. 

Той не спести критиките си към действията на управляващите: Не е добра практика да се знае толкова малко. Единственото извинение са извънредните обстоятелства. Трябва да има максимална прозрачност, за да са убедени хората, че получават най-добрата сделка. 

Трайков обаче се съгласи с думите на Петков, че цената на втечнения газ от САЩ наистина може да бъде по-ниска от тази на "Газпром".

"Цената на газа винаги е зависела от всякакви други фактори, но не и от разходите за производството и транспортирането. Цената е много над това, което е калкулирано като производствени разходи и има възможности за различни варианти", обясни гостът на Ганиела Ангелова.

Бившият министър на икономиката и енергетиката е на мнение, че е добре да я има новосъздадената временна комисия за доставките на газ.

"Във времето до нападението на Украйна бяхме свикнали да живеем в свят, в който в бизнеса много неща бяха позволени. Сега е добър момент да се направи одит кой с кого има връзки. Изведнъж "Булгаргаз" отиде и каза: Ако купувате от нас, ще ви върнем толкова пари. Регулаторите не трябва да позволява да съсипят "Булгаргаз", каза още Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Христо Иванов поиска готовност за национализация на руски активи у нас. А украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска страните от Г-7 да изземат руски активи и да ги предадат на Украйна, за да окажат финансова помощ за възстановяването ѝ.

"Идеята на украинския външен министър е с руските активи да бъде подпомогната Украйна. Моята идея е първо да бъде подпомогната България. Убеден съм, че това не може да стане просто така и още утре. Голямата логика звучи не съвсем немислимо", коментира Трайков. 

Според него българската позиция за европейското ембарго върху руския петрол би била много по-силна, ако не сме позволявали десетки години печалбите от работата на "Нефтохим" да изтичат за пропаганда и оръжия, вместо да плащат данъци в България.

Сложна и пипкава работа, но е напълно възможно да се случи. С тези думи той коментира предложението държавата да покрива 25 ст. при зареждане на литър гориво за автомобил до 50 л.

Трайков е категоричен, че трябва да се прецизират начините за подпомагане на различните бизнеси.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК