Нинова: Данък "свръхпечалба" за енергодружествата и без акциз за газта и тока

Министърът на икономиката обеща компенсаторни механизми в помощ на бизнеса и домакинствата

13.05.2022 | 16:54 Редактор: Тодор Петров
Нинова: Данък

Данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества, премахване на акциза върху газ и електроенергия, намиране на алтернативни доставки и компенсаторни механизми в помощ на бизнеса и домакинствата са мерките, които правителството предвижда в отговор на кризата след спрените доставки на газ от Русия.

Те бяха представени от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на Експертния консултативен съвет по горивата.

Нинова съобщи, че правителството е поискало от Европейската комисия дерогация за отпадане на акциза върху газ и енергоносители. Вицепремиерът припомни и че България настоява да бъде изключена от петролното ембарго на ЕС срещу Русия и че ако това не стане, страната ни ще поиска налагане на вето. 

"Полагаме усилия да стабилизираме икономиката и да не оставим домакинствата и бизнеса без подкрепа в тези трудни времена", увери Нинова.

Представители на някои от институциите настояха за координация на различните дейности в сектора на горивата, а министър Нинова предложи свикване на съвета отново по-рано от 3 месеца, какъвто е срокът по закон. 

"Най-важно е да има диалог между държавата и бизнеса и добра координация между институциите", заключи тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК